Kruchuteńkie mięsko w aromatycznym towarzystwie, możemy użyć również
karkówki, łopatki, schabu, szynki, co tylko lubimy, pychotka :)
Mięsko polecam z frytkami lub pieczonymi ziemniakami jak z ogniska (KLIK) lub na przykład z ryżem.
Porcja na 5 porządnie głodnych osób.
800 gramów wieprzowiny (schab, łopatka, szynka, karkówka)
2 strąki czerwonej papryki
2 średnie cebule
0,5 kg pieczarek
sos:
1 butelka pikantnego ketchupu (około 500 gramów, użyłam Pudliszki)
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (polecam z Kamisu)
1/3 - 0,5 szklanki soku pomidorowego
3 - 4 szczypty pieprzu czarnego
1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy
4 - 5 szczypt czosnku suszonego (jeśli lubicie)
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 szczypty chili lub pieprzu cayenne (jeśli lubicie ostrzejsze smaki, ale polecam wszystkim)
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, jeśli płaty mają więcej niż 1 cm rozbijamy je lekko, oprószamy solą i pieprzem czarnym, przysmażamy na silnym ogniu do ścięcia pierwszej warstwy, przekładamy na talerz.
Cebule kroimy w piórka, przesmażamy na złoto.
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, szklimy krótko na niewielkiej ilości oleju, odkładamy do miseczki.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przysmażamy, dodajemy trochę soli, odkładamy do miseczki.
Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
W szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy plastry mięsa, następnie wykładamy cebulę i grzybki, na końcu paprykę.
Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, rozprowadzamy go tak by przykrył mięso.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), bez przykrycia.
UWAGA: W trakcie pieczenia ze dwa razy przemieszajmy mięsko z sosem.
Smacznego !
myślę, że z ryżem będzie doskonałe
OdpowiedzUsuńa cebulka też ma być przesmażona?
OdpowiedzUsuńtak, koniecznie, zaraz to uzupełnię
UsuńZnam ten przepis pod nazwą"....po cygansku ".Robiłam z karkówki i najlepiej smakowała z kasza :) polecam :)
OdpowiedzUsuńbędzie smaczne z każda wieprzowiną, to prawda
UsuńPysznie, pysznie. Aż ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńU nas w domu w takim sosie robi się kotlety schabowe i drobiowe, przeważnie na imprezy jako zimna płyta ;-)
OdpowiedzUsuń