Tak, to możliwe :))), nie tylko zdecydowanie realne, ale również pyszne, delikatne, wilgotne i tanie, polecam gorąco dla zabieganych, leniwych, zmęczonych lub nawiedzonych przez niezapowiedzianych gości, super ciacho :)
3 jaja (M)
120 gramów cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
3 duże lub 4 średnie jabłka
100 ml oleju
100 ml mleka
220 gramów maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 łyżki cukru
cynamon (opcjonalnie)
cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki na dość cienkie plasterki.
Jaja ubić z cukrami na puszek, około 3 minut.
Dodać olej i mleko, krótko zmieszać, dodać makę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 21x32 cm lub tortownicę o wymiarach około 26 cm posmarować masłem, spód posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie cynamonem.
Wyłożyć jabłka, lekko wyrównać.
Wylać ciasto, delikatnie przemieszać tak, by część ciasta dostała się pod owoce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec około 35 minut, do zezłocenia wierzchu i tzw. "suchego patyczka".
Po upływie w/w czasu ciasto wyjąć z piekarnika, schłodzić i posypać cukrem pudrem, smacznego :)
Szybka i smaczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńBłyskawiczną szarlotka i bardzo smaczna. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńprawda? :)))) u nas też zniknęła w mgnieniu oka :), pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńRobi się szybko i znika szybko. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń