- 600 gram mąki pszennej+do podsypania
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 gram stopionego, schłodzonego masła
- 2 jaja
- 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
- 25 gram drożdży
- kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram miękkiego masła
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy cukier, jaja, żółtka, cukier waniliowy, rozczyn, masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie masło zagniatamy z mąką i cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)