Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: bułeczki maślane z kruszonką

środa, 21 sierpnia 2013

bułeczki maślane z kruszonką

delikatne i pyszne






  • 600 gram mąki pszennej+do podsypania
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 2 jaja
  • 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
  • 25 gram drożdży
  • kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 gram miękkiego masła



 W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

Do pozostałej mąki dodajemy cukier, jaja, żółtka, cukier waniliowy, rozczyn, masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie masło zagniatamy z mąką i cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)