piątek, 30 sierpnia 2013

jogurtowe ciasto ze śliwkami (błyskawiczne)

do ciasta można dodać dowolne owoce, zawsze się udaje :)






  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 gram roztopionego, schłodzonego masła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 0,5 kg śliwek lub innych owoców



Dobrze jest wyjąć składniki z lodówki na godzinkę przed pieczeniem, żeby się ogrzały.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 30x25 cm. Na górze poukładać wydrylowane śliwki lub inne owoce. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jeszcze gorące można posypać cukrem pudrem.






14 komentarzy:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam!!! Świetnie się prezentuję i na pewno jest pyszne :) Wypróbuję na pewno bo mam masę śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jest faktycznie świetne w smaku, no i ta prostota i szybkość wykonania też dodają mu atutaów :), pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla upewnienia sie: tylko 25 gram masla, czy mialo byc 250?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyprobowane, smaczne, szybkie, niskotluszczowe, tak ze mozna usmietnic placek bez wyrzutow kleksem bitej smietany....pycha! Polecam i dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne a co najważniejsze,że szybkie :) Zamiast posypać c.pudrem zrobiłam lukier wg.Twojego przepisu ale nie była bym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała a więc dodałam sok z cytryny i trochę amaretto.Efekt wyśmienity a ciasto zjedzone jak dla mnie zbyt szybko:) Dziękuję Ewo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z amaretto, pomysł boski ! też pałaszowałabym ile wlezie, pozdrawiam ciepluśko ! :)

      Usuń
  6. Pani Ewo na jaki wymiar blachy są proporcje do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można upiec w kwadratowej blaszce o boku około 22 cm lub w tortownicy o tej samej średnicy

      Usuń
  7. A mi niestety ale wyszedł zakalec :-(

    OdpowiedzUsuń
  8. Upieklam drugi raz to kapitalne ciasto, tym razem z migdalowa kruszonka. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i zakalec Ci nie wyszedł :))))) bardzo fajna innowacja ! pozdrawiam :))

      Usuń
  9. Dziękuję za wspaniały przepis na placek ze śliwkami. Serdeczne pozdrowienia od mojej całej rodzinki i ode mnie także :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)