Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schab z pieczarkami i cebulką

czwartek, 22 sierpnia 2013

schab z pieczarkami i cebulką

smaczne i pożywne danie naprędce :)




  • 0,5 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 2 szczypty majeranku i 2 szczypty tymianku

Schab pokroić w paseczki, podsmażyć (około 10 minut) z przyprawami (oprócz ziół) na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plastry cebulkę, podsmażyć do zeszklenia cebuli, podlać wodą, by przykryła mięsko, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawić, jeśli jest potrzeba i dodać majeranek i tymianek.

Pieczarki pokroić w talarki i podsmażyć z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju (na osobnej patelni).

Na talerze wyłożyć schabik z cebulką, posypać pieczarkami. Podawać np z ryżem lub tak jak u mnie z gotowanymi na parze warzywami.






3 komentarze:

  1. dzisiaj spróbuję brzmi bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj spróbuję .brzmi bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. danie w stylu szybko i smacznie, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)