przepis z blogu "Przy kuchennym stole"
- 340 gram mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 25 gram drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 8 cienkich parówek
- 1 rozbełtane jajo do posmarowania
W mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły".
Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości, czyli u mnie około 45 minut.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 (w zależności od długości parówki) równych kawałków. A potem..
Pokażę Wam wszystko krok po kroku :)
Krok 1 :
Krok 2 : Ten wałeczek kroimy na 8 równych kawałków, ale rozcinamy tylko część rulonu, w którym jest parówka, ten boczny zlepiony kawałek zostawiamy nierozcięty.
Krok 3 : Następnie zaczynamy rozkładanie, dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian, nasza bułeczka będzie przypominała gąsieniczkę :)
Krok 4 : Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 4: Po tym czasie bułeczki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Ależ prześliczny pomysł na hotdogi! Cudnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńMary, dziękuję bardzo :))i zachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńtrzeci raz piszę komentarz i się nie poddaję, tak mnie zainspirowały Twoje bułki. (może w końcu się uda dodać) świetnie się prezentują, super pomysł na nudne parówki i na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńMagdo, bułaski są super i każdy kto je u mnie zajadał pytał jak to jest zrobione :), jakbyś dalej miała problemy z dodawaniem komentarzy, daj mi znać, posprawdzam czy to nie u mnie jakiś problem jest, pozdrawiam serdecznie ! Ewa
Usuńdziękuję, wynikało to chyba z kwestii zalogowania bądź nie w google+. Myślę, że będzie teraz wszystko ok.
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe bez jajka?!
OdpowiedzUsuńtak, bez jaja, bo to ciasto chlebowe, takie jak do pizzy
UsuńJa zawsze do pizzy dodaję jajko. Jakoś nie widzę ciasta bez jaj. :)
OdpowiedzUsuńw takim razie jajo można dać, tylko sobie ilość mąki odpowiednio zredukować, pozdrawiam serdecznie, Ewa
Usuń