piątek, 6 września 2013

bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot-dogi inaczej :)

To bułeczki, które upiekłam dla moich kibiców przy meczu Polska - Czarnogóra :))



przepis z blogu "Przy kuchennym stole"


  • 340 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 25 gram drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 cienkich parówek
  • 1 rozbełtane jajo do posmarowania


W mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły".
Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości, czyli u mnie około 45 minut.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 (w zależności od długości parówki) równych kawałków. A potem..

Pokażę Wam wszystko krok po kroku :)

Krok 1 :


Krok 2 : Ten wałeczek kroimy na 8 równych kawałków, ale rozcinamy tylko część rulonu, w którym jest parówka, ten boczny zlepiony kawałek zostawiamy nierozcięty.





Krok 3 : Następnie zaczynamy rozkładanie, dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian, nasza bułeczka będzie przypominała gąsieniczkę :)


Krok 4 : Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.


Krok 4:  Po tym czasie bułeczki smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 



Podajemy z ketchupem, majonezem lub zajadamy same, wg uznania :)


9 komentarzy:

  1. Ależ prześliczny pomysł na hotdogi! Cudnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mary, dziękuję bardzo :))i zachęcam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeci raz piszę komentarz i się nie poddaję, tak mnie zainspirowały Twoje bułki. (może w końcu się uda dodać) świetnie się prezentują, super pomysł na nudne parówki i na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, bułaski są super i każdy kto je u mnie zajadał pytał jak to jest zrobione :), jakbyś dalej miała problemy z dodawaniem komentarzy, daj mi znać, posprawdzam czy to nie u mnie jakiś problem jest, pozdrawiam serdecznie ! Ewa

      Usuń
  4. dziękuję, wynikało to chyba z kwestii zalogowania bądź nie w google+. Myślę, że będzie teraz wszystko ok.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto drożdżowe bez jajka?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bez jaja, bo to ciasto chlebowe, takie jak do pizzy

      Usuń
  6. Ja zawsze do pizzy dodaję jajko. Jakoś nie widzę ciasta bez jaj. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie jajo można dać, tylko sobie ilość mąki odpowiednio zredukować, pozdrawiam serdecznie, Ewa

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)