poniedziałek, 9 września 2013

drożdżówki cynamonowe inaczej - krok po kroku

Wyjątkowe w smaku i kształcie, jedyne takie :)



 przepis z blogu "Gotowanie i wypieki z Pasją"


  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 100 gram roztopionego, schłodzonego masła (odjąć 2,5 łyżki do nadzienia)
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • nadzienie:
  • 2,5 łyżki masła (pozostałego po cieście)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody lub soku z cytryny


Mąkę przesiać z drożdżami, dodać cukier, jajo, masło, cukier waniliowy, mleko, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do wyrośnięcia przez około 40 minut.

W tym czasie sporządzamy smarowidło, czyli 2,5 łyżeczki masła mieszamy z niecałą łyżeczką cynamonu.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, plus mała kuleczka ciasta do zrobienia łącznika na górze.

Z tych 4 części wywałkować koła o średnicy 28-30 cm i grubości 0,5 cm.
Pierwszy blat posmarować masą cynamonową, przykryć drugim blatem, posmarować masą i potem przykryć trzecim blatem, posmarować masą, następnie położyć czwarty i ostatni blat.
Następnie postępujemy wg instrukcji.

KROK 1


KROK 2


KROK 3


KROK 4


KROK 5



KROK 6
      zalepiamy bardzo dokładnie !


KROK 7




Z malutkiej kuleczki ciasta, którą odłożyliśmy na początku robimy wałeczek, rolujemy go jak ślimaczka i przylepiamy na górze, łącząc nasze drożdżówki.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.


Jeszcze ciepłe polewamy lukrem, smacznego :)


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na zwinięcie tych drożdżówek i dobrze, że tak fajnie wytłumaczyłaś sposób uch przygotowania zdjęciami. :) Zapraszam do mnie w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)