środa, 18 września 2013

filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Danie bardzo popularne na blogach, zasłużenie, bo to świetna odmiana dla tradycyjnej panierki :)




3 filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 rozbełtane jaja

0,5 paczki (175 gram) pogniecionych płatków kukurydzianych

Filety myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
Następnie maczamy w rozbełtanym jaju i obtaczamy dokładnie w dość drobno pogniecionych płatkach (gniotłam wałkiem do ciasta w grubszym woreczku). Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na bibułce. Danie podałam z gotowanymi ziemniaczkami i z buraczkami na ciepło, przepis na blogu tutaj






10 komentarzy:

  1. do takiego kurczaka przymierzam się już od jakiegoś czasu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaki pyszny obiadek; wieki nie robiłam takiego kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłem na obiad :) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że smakowało :), dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Też dzisiaj robiłam niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, takie proste, a takie pyszne :), pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dzisiaj ja spróbuje! Dzieci w szkole a tata w kuchni harcuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super tata ! nie tylko w kuchni wymiata, ale jeszcze rymy wyplata ! :)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie, podobno można w ten sam sposób usmażyć kotlet schabowy. Zamiast mąki , jajka i i tartej bułki można zrobić tak jak w Twoim przepisie- jajko i pogniecione płatki. Nie odpuszczę, zrobię w ten sposób albo kurczaka albo schabowego. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)