Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: gołąbki bez zawijania

środa, 11 września 2013

gołąbki bez zawijania

Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))






  • 0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 małej główki kapusty włoskiej
  • 1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła extra
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki wody
  • vegeta, sól, pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej


Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.



W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną, kapustą i przyprawami.



Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.




Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.
Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.


Sosem polewam gołąbki i gotowe.







9 komentarzy:

  1. Te gołąbki są pyszne :) Pozdrawiam - Małgorzata , wierna czytelniczka Twojego bloga ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu !!!!!!!!!!!!! :-******, dziękuję :)

      Usuń
  2. Wyglądaja smakowicie, ale gdzie jest ta kapustka???, chyba dodajesz ją do miesa, ryzu i kaszy,...???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, poszatkowaną dodaję do mięsa, ryżu itd, tak jak na pierwszym zdjęciu, juz uzupełniam wpis :)

      Usuń
  3. Ja dodaje kapustę kiszoną i równiez jest pyszneee

    OdpowiedzUsuń
  4. robię bardzo podobne, tylko sos na wywarze z gołąbków

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglądają i na pewno są smaczne.Niezwłocznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. apetycznie wyglądają i równie dobrze smakują,często goszczą na moim stole bo wyjątkowo smakują wszystkim domownikom!!!Gosia

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam dziś te pyszne gołąbeczki, pyszne są!!! :) polecam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)