- 0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 małej główki kapusty włoskiej
- 1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
- 2 jaja
- sól, pieprz
- sos:
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła extra
- 1 mała cebula
- 2 szklanki wody
- vegeta, sól, pieprz do smaku
- 0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.
W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną, kapustą i przyprawami.
Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.
Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.
Sosem polewam gołąbki i gotowe.
Te gołąbki są pyszne :) Pozdrawiam - Małgorzata , wierna czytelniczka Twojego bloga ;)))
OdpowiedzUsuńMałgosiu !!!!!!!!!!!!! :-******, dziękuję :)
UsuńWyglądaja smakowicie, ale gdzie jest ta kapustka???, chyba dodajesz ją do miesa, ryzu i kaszy,...???
OdpowiedzUsuńtak, poszatkowaną dodaję do mięsa, ryżu itd, tak jak na pierwszym zdjęciu, juz uzupełniam wpis :)
UsuńJa dodaje kapustę kiszoną i równiez jest pyszneee
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne, tylko sos na wywarze z gołąbków
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają i na pewno są smaczne.Niezwłocznie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają i równie dobrze smakują,często goszczą na moim stole bo wyjątkowo smakują wszystkim domownikom!!!Gosia
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś te pyszne gołąbeczki, pyszne są!!! :) polecam!!
OdpowiedzUsuń