Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: krówka serowo - śmietanowa ze słonecznikiem

niedziela, 29 września 2013

krówka serowo - śmietanowa ze słonecznikiem

Nie będę pisać, że to przepyszne ciasto, że kruche miodowe placki przełożone delikatną masą mocno serową z prażonym słonecznikiem na karmelu... to istny raj dla podniebienia :)


przepis z moimi sporymi zmianami z tej strony

  • ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 150 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • masa serowa:
  • 600 gram twarogu z wiaderka (dałam Dr. Oetker)
  • 400 gram śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • na wierzch:
  • 3/4 puszki masy krówkowej lub mała puszka (ja użyłam masy z Gostynia)
  • 100 gram łuskanego słonecznika
  • 3/4 łyżki masła


Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części ( u mnie każda po około 300 gram).



Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 25x25 lub 20x36 cm wylepić pierwszą część ciasta, piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. To samo zrobić z pozostałymi dwiema częściami, czyli upiec 3 placki. Dobrze jest wyłożyć sobie formę papierem do pieczenia, wtedy praca pójdzie nam szybciej, placki wyłożyć do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując.
Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, włożyć do lodówki do stężenia.

Następnie słonecznik uprażyć na patelni na maśle.
Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy miodowe blaty nasiąkną masą serową.



10 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) Ewa, jesteś niesamowita, ile Ty pieczesz ciast... Codziennie nowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem mam fazę na ciasta i potrafię 3 na dzień upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i się skusiłam :) . Uwielbiam tego typu ciasta. leży już sobie przełożone masą w lodówce. jutro jeszcze słonecznik. nie wiem, czy dotrwa w całości do sobotniej imprezki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dużo przepisów ktoś Pani ukradł i wkleił na Naszą Klasę jako swoje http://nk.pl/#profile/47870166/gallery/album/78/2455

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak miło, znalazlam swój przepisik przypadkiem)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest super i bardzo go lubimy :)

      Usuń
  6. Zrobiłam na świeta. Bardzo fajnie i prosto się piecze. Smakuje super, nie za słodko. Ciasto wyszło super.
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie pamiętam, że miałam obawy, że krem jest za malo słodki, super, że smakowało Madziu, pozdrawiam Cię gorąco

      Usuń
  7. O jaki twaróg chodzi taki typowy do sternika czy może być inny ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być jakikolwiek twaróg, zarówno taki do sernika jak i w kostce

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)