Lecz tym razem kapustkę podałam w towarzystwie kotletów schabowych w ziemniaczanej panierce.
- 400 - 500 gram kiszonej kapusty
- 2 - 3 suszone grzybki (dałam podgrzybki)
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, około 1 cm ponad powierzchnię, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy.
Grzybki myjemy, wrzucamy w całości do kapusty, gotujemy je około 20 minut, wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem do kapusty. Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, u mnie około godziny, uzupełniamy wodę, tak, by sięgała mniej więcej 3/4 powierzchni kapusty, a docelowo do połowy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do zeszklenia, zasypujemy mąką, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając. Następnie zasmażkę przekładamy do ugotowanej kapusty, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gotowe.
Tak, dzieki, szukalam przepisu na kapuste do schabowego. Niby proste a jednak. Jest super, dzieki
OdpowiedzUsuń