Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schabowe w ziemniaczanej panierce

wtorek, 29 października 2013

schabowe w ziemniaczanej panierce

Pyszna ziemniaczana panierka, coś jak placki ziemniaczane, a w środku soczyste mięsko, mniam :)
Razem z warzywami na parze i zasmażaną kapustą z grzybami kotlety stworzyły przepyszny obiad :)



  • 4 płaty schabu dość cienko rozbite
  • panierka:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki pszennej
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ziemniaki ścieramy 30 minut wcześniej na tarce, na pure (jak na placki ziemniaczane), następnie przez gęste sito odsączamy sok.
Kotlety oprószamy przyprawami, 15 minut później obtaczamy je w mące.

Do ziemniaków dodajemy jajo, mąkę, przyprawy, mieszamy dokładnie.
Mięso maczamy w panierce lub smarujemy nią, smażymy na oleju na średnim ogniu pod przykryciem na ciemniejszy złoty kolor.



7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :)
    Ja zapraszam na świeżo dodany wpis u mnie dotyczący również schabowego ale podanego z boczkiem i ogórkiem -polecam!!!

    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadła bym oj zjadła :) tylko jeszcze troszkę ziemniaczków bym dodała na talerz :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, też po namyśle dodałabym :)) bo skutek był taki, że godzinie po obiedzie moje chłopy już szafki przeszukiwały :DD

      Usuń
  3. Coś wspaniałego :) A ja dzisiaj nie miałam obiadu :(. Czuję się często u Ciebie Kochana, jakbym przychodziła do babci na obiady :). Takie domowe pyszne i pezentujące się nienagannie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, bo ja kocham taką babciną domową kuchnię :))) Kamciu, zapraszam zawsze :)))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)