Razem z warzywami na parze i zasmażaną kapustą z grzybami kotlety stworzyły przepyszny obiad :)
- 4 płaty schabu dość cienko rozbite
- panierka:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajo
- 2 łyżki pszennej
- mąka do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Ziemniaki ścieramy 30 minut wcześniej na tarce, na pure (jak na placki ziemniaczane), następnie przez gęste sito odsączamy sok.
Kotlety oprószamy przyprawami, 15 minut później obtaczamy je w mące.
Do ziemniaków dodajemy jajo, mąkę, przyprawy, mieszamy dokładnie.
Mięso maczamy w panierce lub smarujemy nią, smażymy na oleju na średnim ogniu pod przykryciem na ciemniejszy złoty kolor.
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa zapraszam na świeżo dodany wpis u mnie dotyczący również schabowego ale podanego z boczkiem i ogórkiem -polecam!!!
Pozdrowionka :)
zjadła bym oj zjadła :) tylko jeszcze troszkę ziemniaczków bym dodała na talerz :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
no właśnie, też po namyśle dodałabym :)) bo skutek był taki, że godzinie po obiedzie moje chłopy już szafki przeszukiwały :DD
UsuńCoś wspaniałego :) A ja dzisiaj nie miałam obiadu :(. Czuję się często u Ciebie Kochana, jakbym przychodziła do babci na obiady :). Takie domowe pyszne i pezentujące się nienagannie :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, bo ja kocham taką babciną domową kuchnię :))) Kamciu, zapraszam zawsze :)))
UsuńOj musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńTutusiu, było bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń