Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: tiramisu (bez jajek)

poniedziałek, 28 października 2013

tiramisu (bez jajek)

Mam awersję do surowych jajek w kremach, wg mnie temu deserowi brak jajek absolutnie nie zaszkodził, pycha :)



  • 30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)
  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram śmietany kremowej 30%
  • 1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
  • około 150 gram likieru Amaretto
  • 80 gram cukru pudru
  • około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao

Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.

Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.

Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.



Schłodzić w lodówce przez około 2 godzinki.



12 komentarzy:

  1. Cudowne. Mam ochotę zanurzyć w nim łyżeczkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Tobą, co do jajek, a tiramisu idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo Wam dziewczyny dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez jajek biorę w całości. Mam złe wspomnienia z surowymi i bałam się jesć tego deseru. Bez nich chętnie sięgnę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam to samo, przerobiłam salmonellę jako dzieciak i nie tknę kremu z jajcami surowymi :)

      Usuń
  5. Mniam mniam ... kusząco wygląda :)
    Proszę o głos w konkursie na moje muffinki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/28
    Aby jajka nie miały salmonelli należy je umyc a następnie wyparzyc we wrzącej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowne ciacho:)
    Często sama się ratuję gotowymi wyrobami. Co do ziemniaków księżnej...możesz robić za pomocą dwóch łyżek takie łezki, też wychodzą fajne i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, uwielbiam tiramisu, wersja z cukrem pudrem też dobrze smakuje. Ja ucieram żółtka z cukrem ze sparzonych wcześniej jajek w kąpieli wodnej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny udany i pyszny przepis od Pani☺ jeszcze śledzie po kaszubsku i pierniczki i ciasto Diabelek na Święta przede mną na pewno również smaczne będą ☺ pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy ta smietanke dodajac miksowac z mascarpone czy mieszac tylko ? I mocna kawa to ile dac łyżek np rozpuszczalnej ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietankę miksować z mascarpone, ale na wolnych obrotach i nie za długo, tylko do połączenia składników, musimy pilnować by kremówka się nie zwarzyła, a jeśli chodzi o kawę to zrobić mocniejszą niż pijecie zazwyczaj, żeby smak biszkoptów nie dominował, ale też i nie za mocną, żeby nie było gorzkiego posmaku

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)