- 30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)
- 500 gram mascarpone
- 200 gram śmietany kremowej 30%
- 1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
- około 150 gram likieru Amaretto
- 80 gram cukru pudru
- około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao
Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.
Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.
Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godzinki.
Cudowne. Mam ochotę zanurzyć w nim łyżeczkę ;D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, co do jajek, a tiramisu idealne :)
OdpowiedzUsuńbardzo Wam dziewczyny dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńBez jajek biorę w całości. Mam złe wspomnienia z surowymi i bałam się jesć tego deseru. Bez nich chętnie sięgnę:)
OdpowiedzUsuńja mam to samo, przerobiłam salmonellę jako dzieciak i nie tknę kremu z jajcami surowymi :)
UsuńMniam mniam ... kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńProszę o głos w konkursie na moje muffinki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/28
Aby jajka nie miały salmonelli należy je umyc a następnie wyparzyc we wrzącej wodzie.
Ależ bosko wygląda...
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCzęsto sama się ratuję gotowymi wyrobami. Co do ziemniaków księżnej...możesz robić za pomocą dwóch łyżek takie łezki, też wychodzą fajne i efektowne:)
Wygląda super, uwielbiam tiramisu, wersja z cukrem pudrem też dobrze smakuje. Ja ucieram żółtka z cukrem ze sparzonych wcześniej jajek w kąpieli wodnej.
OdpowiedzUsuńKolejny udany i pyszny przepis od Pani☺ jeszcze śledzie po kaszubsku i pierniczki i ciasto Diabelek na Święta przede mną na pewno również smaczne będą ☺ pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńWitam, czy ta smietanke dodajac miksowac z mascarpone czy mieszac tylko ? I mocna kawa to ile dac łyżek np rozpuszczalnej ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńśmietankę miksować z mascarpone, ale na wolnych obrotach i nie za długo, tylko do połączenia składników, musimy pilnować by kremówka się nie zwarzyła, a jeśli chodzi o kawę to zrobić mocniejszą niż pijecie zazwyczaj, żeby smak biszkoptów nie dominował, ale też i nie za mocną, żeby nie było gorzkiego posmaku
Usuń