czwartek, 31 października 2013

zupa Minestrone

Przebogata zupa, jedna z najlepszych wg mnie :) Przyspieszyłam trochę czas jej przygotowania, poprzez użycie warzyw mrożonych, uwaga, wychodzi jej bardzo dużo, ale...najlepsza jest na drugi dzień ;-)


  • 150 gram wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia (około 200 - 250 gram)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
  • 2 garście mieszanki wiosennej (bez lub z brukselką, jak lubicie)
  • 0,5 strąka czerwonej papryki
  • 300 gram ugotowanej fasoli "Jaś"
  • 1 garść drobnego makaronu (dałam małe kolanka)
  • kilka listków świeżej lub suszonej bazylii
  • 2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego (miałam wywar z wołowiny)
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 gram drobno startego parmezanu
  • ewentualnie siekana zielenina

Boczek pokroić w paseczki, przesmażyć w dużym rondlu lub garnku na oleju, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, przesmażyć razem przez 3 minuty.
Następnie do garnka wrzucić włoszczyznę, mieszankę wiosenną, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę czerwoną, smażyć razem, często mieszając około 3 - 4 minut.
Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię (miałam młodziutką, więc jej nie obierałam, ani nie wydłubywałam miąższu), pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną bazylię, smażyć dalej około 4 minut.

Następnie warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać fasolkę i nieugotowany makaron, gotować wszystko do miękkości makaronu.

Pomidory z puszki podgotować w osobnym garnku, niech się zredukuje sok, następnie przetrzeć przez sito, dodać do zupy i zagotować.
Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach zupę posypać tartym parmezanem, można też dodatkowo posypać siekaną zieleniną, smacznego :)





4 komentarze:

  1. Ależ bogata zupa... a ja jestem przeziębiona - byłaby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojojojoj, to ja w takim razie przyjadę do Ciebie i Ci przywiozę :- *, kuruj się Kochana !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj ja robilam i wyszla bardzo dobra. Przepis na pewno do powtorzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglada zupa....miam,miammmmm...zawsze inna od pozostalych zup...swietny pomysl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)