środa, 30 października 2013

zupa z dyni na mleku

Ta zupka może pełnego obiadu nie zastąpi, ale jak starter idealnie się nada :) w smaku lekko słodka i jednocześnie wytrawna :)



  • 0,5 kg miąższu dyni (bez skóry i pestek)
  • 0,8 litra mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól
  • grzanki z bułki lub groszek ptysiowy

Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować do miękkości ( u mnie około 20 minut). Odcedzić, zmiksować.
Mus przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, zagotować i doprawić. Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.



2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)