Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto Kleopatra

niedziela, 3 listopada 2013

ciasto Kleopatra

Nazwałam tak to ciacho, gdyż jak kobieta jest dla mnie uosobieniem delikatności, miękkości i kontrastu jednocześnie, a i ... nie jest takie słodkie jak mogło by się wydawać ;-) Bardzo polecam :)







  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • poncz:
  • 1/3 szklanka zimnej wody + sok z połowy cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)
  • masa kokosowo - ananasowa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 120 gramów wiórków kokosowych
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 gram miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 - 7 plastrów ananasa z puszki
  • pianka :
  • 1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)
  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny do rozpuszczania we wrzątku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 białka


Biszkopt: 

Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Schładzamy, nasączamy ponczem.

1 szklankę mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.
W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzamy żółtka, obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.

Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie, schładzamy w lodówce.


Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.
Z białek i cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na kokosowy krem.
Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje wiśniowe (dałam wiśniową galaretkę).



18 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda niebiańsko, tak puszyście i lekko.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem do końca przekonana do tej różowej warstwy, natomiast masę z ananasami wpisuję na listę przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam ona bardzo pasowała do całości, ale wszystko zależy od upodobań :)

      Usuń
  3. Delikatne i kremowe, takie ciasta lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo efektownie :)
    A nazwa kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis warty wyprobowania :p i ten kontrast farb,super

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przepysznie, jutro zrobie je z dziecmi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, czekam na relację w takim razie, pozdrówka :)

      Usuń
    2. Cos wspanialego i pysznego! Dziekuje za super przepis i czekam na wiecej, pozdrawiam :)

      Usuń
    3. bardzo się cieszę, będę miała dodatkową motywację, miło mi ogromnie :)))

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Izo faktycznie, nie dopisałam, już uzpełniam, ma być 3 białka, które nam zostały z jajek z budyniu, pozdrawiam i dziękuję za przytomność :)

      Usuń
  8. robie z dziecmi ostatnio cos z truskawkamu robilem a biszkopta nauczylem sie piec

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)