- biszkopt:
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- poncz:
- 1/3 szklanka zimnej wody + sok z połowy cytryny (nasączałam sokiem z pigwowca)
- masa kokosowo - ananasowa:
- 1,5 szklanki mleka
- 120 gramów wiórków kokosowych
- 3 - 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 gram miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 - 7 plastrów ananasa z puszki
- pianka :
- 1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)
- 200 ml wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny do rozpuszczania we wrzątku
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 białka
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Schładzamy, nasączamy ponczem.
1 szklankę mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.
W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzamy żółtka, obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.
Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie, schładzamy w lodówce.
Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.
Z białek i cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na kokosowy krem.
Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje wiśniowe (dałam wiśniową galaretkę).
ale slicznie wygląda
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niebiańsko, tak puszyście i lekko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNie jestem do końca przekonana do tej różowej warstwy, natomiast masę z ananasami wpisuję na listę przepisów do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńnam ona bardzo pasowała do całości, ale wszystko zależy od upodobań :)
UsuńDelikatne i kremowe, takie ciasta lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńno właśnie, ja też :)
UsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńA nazwa kusząca :)
:)))), dziękuję :)
Usuńprzepis warty wyprobowania :p i ten kontrast farb,super
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, jutro zrobie je z dziecmi :)
OdpowiedzUsuńsuper, czekam na relację w takim razie, pozdrówka :)
UsuńCos wspanialego i pysznego! Dziekuje za super przepis i czekam na wiecej, pozdrawiam :)
Usuńbardzo się cieszę, będę miała dodatkową motywację, miło mi ogromnie :)))
Usuńile ma być białek w piance?
OdpowiedzUsuńIzo faktycznie, nie dopisałam, już uzpełniam, ma być 3 białka, które nam zostały z jajek z budyniu, pozdrawiam i dziękuję za przytomność :)
Usuńrobie z dziecmi ostatnio cos z truskawkamu robilem a biszkopta nauczylem sie piec
OdpowiedzUsuń