Danie podałam z surówką z pora, marchewki i jabłka i ogórkami z chili
- 0,8 - 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 350 - 400 gramów mięsa mielonego (np. mielony karczek lub łopatka wieprzowa) lub 4 duże kotlety mielone
- 1 cebula (jeśli używamy mięsa mielonego)
- czosnek, sól, pieprz, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sos beszamelowy
- 100 gramów startego drobno sera żółtego
- + ewentualne dodatki do zapiekanki (warzywa, u mnie boczek, itd)
Jeśli mamy gotowe kotlety mielone, sprawa jest oczywista, kroimy je na plasterki.
Jeśli mamy mięso mielone, podsmażamy je z cebulką, czosnkiem, przyprawami na patelni, dodajemy np koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki kroimy na plasterki, układamy na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, możemy posypać solą i pieprzem, jesli ziemniaki są mało słone ( u mnie były wystarczająco).
Na ziemniakach kładziemy plasterki kotletów jeden przy drugim, przykrywamy je np. boczkiem wędzonym (który możemy wcześniej podsmażyć), a potem znów warstwą ziemniaków.
Całość zalewamy przygotowanym wcześniej beszamelem i
posypujemy startym drobno żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do roztopienia sera lub przypieczenia, w zależności od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)