sobota, 2 listopada 2013

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym

To jedna z tych potraw, które średnio się prezentują, ale smakują wyśmienicie, poza tym ta zapiekanka to świetny sposób na zużycie pozostałych z obiadu ziemniaków i kotletów, które były dzień wcześniej :)
Danie podałam z surówką z pora, marchewki i jabłka i ogórkami z chili



  • 0,8 - 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 350 - 400 gramów mięsa mielonego (np. mielony karczek lub łopatka wieprzowa) lub 4 duże kotlety mielone
  • 1 cebula (jeśli używamy mięsa mielonego)
  • czosnek, sól, pieprz, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sos beszamelowy 
  • 100 gramów startego drobno sera żółtego
  • + ewentualne dodatki do zapiekanki (warzywa, u mnie boczek, itd)

Jeśli mamy gotowe kotlety mielone, sprawa jest oczywista, kroimy je na plasterki.
Jeśli mamy mięso mielone, podsmażamy je z cebulką, czosnkiem, przyprawami na patelni, dodajemy np koncentrat pomidorowy.

Ziemniaki kroimy na plasterki, układamy na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, możemy posypać solą i pieprzem, jesli ziemniaki są mało słone ( u mnie były wystarczająco).


Na ziemniakach kładziemy plasterki kotletów jeden przy drugim, przykrywamy je np. boczkiem wędzonym (który możemy wcześniej podsmażyć), a potem znów warstwą ziemniaków.


Całość zalewamy przygotowanym wcześniej beszamelem i 
posypujemy startym drobno żółtym serem.


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do roztopienia sera lub przypieczenia, w zależności od upodobań.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)