Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kotlety drobiowe (bardzo delikatne)

wtorek, 26 listopada 2013

kotlety drobiowe (bardzo delikatne)

Jak dla mnie są fantastyczne, delikatne, pachnące, mięciuchne, odtąd moje ulubione kotlety drobiowe, bardzo polecam ! :) Z podanej porcji wyszło mi 9 kotletów, także dodatkowo są ekonomiczne :)

przepis z moimi małymi zmianami pochodzi od Bożenki 

  • około 600 gramów filetów drobiowych
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka 
  • 1 średnia cebula
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki delikatnego, gęstego majonezu (dałam Winiary)
  • sól, przyprawa do kurczaka, pieprz (optymalnie biały)
  • bułka tarta do panierowania

Filety zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułeczką i cebulą.
Jaja pokroić w kosteczkę.
Do masy mięsnej z cebulą i bułką dodać, czosnek, majonez, przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie wsypać pokrojone jaja, wymieszać, żeby wszystko równomiernie się porozmieszczało.

 Formować niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu pod przykryciem, na złoto.



Danie podam z surówką z marchewki, kiszonego ogórka, papryki konserwowej i cebulki, w towarzystwie pure ziemniaczanego :)


11 komentarzy:

  1. Witam Ewo :-) właśnie dodałam Twojego bloga do ulubionych. Piękne zdjęcia, cudownie proste i apetyczne przepisy ... w gąszczu kulinarnych "wymysłów", których pełno w sieci Twój blog to prawdziwa perełka! prosto, domowo i apetycznie czyli ... moje klimaty :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helu, jest mi naprawdę OGROMNIE miło :))))), no właśnie "wymysłów" cudacznych w kuchni za bardzo nie lubię, ludzie łączą na talerzach naprawdę dziwaczne smaki, czasem myślę, że "na siłę", by za wszelką cenę być oryginalnym...choć może się mylę :)), wielkie dzięki za przemiły komentarz, to dla mnie wielka motywacja by "działać"dalej, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiesiu, przecudne zdjęcie masz, śliczna kobieta z Ciebie, taka elegancka :))
      dziękuję :)

      Usuń
  3. Zaraz w piórka obrosnę, ale dzięki to miłe, pozdrówcia dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Ewo, nienawidziłam gotowac,ale z Pani przepisami sie to zmieniło!:)) Bardzo Pani dziękuję,jest Pani wspaniała:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi przeogromnie !!! hurra :))), jestem Ewa :)

      Usuń
  5. Pani Ewo jest Pani wspaniała! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że często tu zaglądam , gdy nie wiem, co ugotować albo upiec dla moich dwóch dorastających, a tym samym wcinających straszne ilości jedzenia, synów. I właśnie skończyłam smażyć kotleciki. Są pyszne, delikatne i robi się je ekspresowo ( a o to chodzi, żeby było smacznie a szybko) . Dziękuję...:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że moje propozycje się przydają, no i że smakują, my tez bardzo lubimy te kotleciki, Beatko, dziekuję Ci bardzo za komentarz i pozdrawiam cieplutko !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)