Do tej babki zabierałam się od paru lat, błąd ! Straciłam masę czasu, a boski smak był przeze mnie nie odkryty. Jest przepyszna ! Delikatna, puszysta jak obłoczek, uda się każdemu, absolutnie, nawet jeśli praworęczny będzie ją robił lewą ręką :). Przepis zobaczyłam na blogu Kaśki "Kuchnia w opałach", której serdecznie dziękuję za tą rewelację :)
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny (jeśli nie macie, możecie ewentualnie pominąć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
szczypta soli do białek
kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego lub śmietankowego
polewa czekoladowa do dekoracji, lukier lub po prostu cukier puder
Białka ubić z solą na sztywną pianę, wsypać oba cukry, miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej bezy, potem wrzucić żółtka, wlać sok z cytryny(opcjonalnie), krótko zmiksować na wolnych obrotach.
Następnie dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać energicznie łyżką lub krótko na wolnych obrotach miksera, do połączenia składników.
Potem dodajemy majonez, delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Średnią foremkę babkową z kominem (średnica foremki na górze to 25 cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce, następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę.
Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy wg gustu i smaku :)
Smacznego !
Wygląda cudnie,będę piekła na święta,super że już do nas powróciłaś,pozdrawiam Doris.
OdpowiedzUsuńJest cudowna,piekę ją już od paru lat 😄. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja właśnie siedzi w piecu...
OdpowiedzUsuńEwuniu,a jaka rola majonezu ?Konieczna ?
OdpowiedzUsuńteż się nad tym zastanawiałam, sądząc po składzie robi tutaj za tłuszcz i równoważy słodkość babki, bo jednak mąki jest mało w stosunku do ilości cukru
UsuńRobię taką samą tyle ze w wersji szybszej :) czyli wrzucam wszystko do miski i miksuje ok 3 minutki:) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto jeszcze lepiej, przetestuję następną razą :)))
UsuńJuż upiekłam jest pyszna delikatna puszysta nie czuć majunezu dziekuje za przepis agnieszka
OdpowiedzUsuńa ja się bardzo cieszę i dziękuję za wieści :)) pozdrówcia :)
Usuńjestem w szoku,,weszłam z ciekawości sprawdzić co to jest ta babka majonezowa????nigdy takiej nie piekłam i nawet nie słyszałam aleeee jeśli Pani Ewa wypróbowała i poleca ją na swoim blogu tzn że musi być pyszna,tak więc ja również piekę jutro to będzie próba generalna przed świętami.Gosia
OdpowiedzUsuńGosiu, jestem Ewa i szczerze polecam babeczkę, jest pyszna i kompletnie bezproblemowa, czekam na wieści jak Wam smakowała, pozdrawiam cieputko :)
UsuńLUBIE WSZYSTKIE BABKI(michał)
OdpowiedzUsuńa ja lubię kawowe Michałki :D, a tak na poważnie, babeczka jest pyszna :)
UsuńMiło, że do mnie zaglądasz sąsiadeczko :) A ta babka to zdecydowanie numer 1 wśród babek ;) Również polecam
OdpowiedzUsuńA mam takie pytanie, ile wytrzyma po zrobieniu? Wygląda bosko;))
OdpowiedzUsuń3 dni na pewno
Usuńczy majonez w tej babce jest wyczuwalny????ula
OdpowiedzUsuńwcale go nie czuć
Usuńciężka sprawa ://, najlepiej obydwie, a jeśli ktoś by mnie przyparł do muru to jednak wybrałabym budyniową, bo ze mnie budyniowa kobitka :D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej podpisuję się obiema rękami, babka jest rewelacyjna, chyba pierwsza babka, która wyszła mi taka piękna i smaczna :) super przepis :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńcudownie ! Cieszę się, że smakowała jak nam :)), również pozdrawiam :)
Usuńciasto a czasie, zawsze
OdpowiedzUsuńDlaczego dopiero teraz znalazłam Pani bloga???? na szczęście do świąt jeszcze trochę czasu zostało to potrenuję wypieki i inne przepisy świąteczne. Dziękuję i pozdrawiam Pani Ewo :) Magda
OdpowiedzUsuńmamy jeszcze czas, miło mi bardzo :))), pozdrawiam i zapraszam serdecznie :)
Usuń<3 Cudo <3
OdpowiedzUsuń:))))) mruuuu, cieszę się ogromnie, że Wam smakuje, buuuziaki !
Usuń