Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: cytrynowy sernik na zimno

niedziela, 22 grudnia 2013

cytrynowy sernik na zimno

W ramach odsapnięcia od ciast typowo świątecznych zrobiłam sernik, który jest bardzo cytrynowy, towarzyszą mu kokosowo - kakaowy biszkopt i cytrynowa galaretka, robi się go łatwo, przyjemnie i dość szybko, bardzo polecam :)
Zainspirował mnie serniczek Krysi, choć pozmieniałam nieco proporcje.




biszkopt:
2 jaja
12 gramów kakao
65 gramów mąki pszennej tortowej
60 gramów cukru
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

masa serowa:
250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
250 gramów śmietanki kremowej 30%
1,5 galaretki cytrynowej
3 łyżki soku z cytryny
cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)

poncz:
1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny

na górę:
2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać do masy, cały czas ucierając, następnie dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką krupczatką, wylać na nią ciasto, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Następnie biszkopt ostudzić. Potem nasączyć ponczem.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, twaróg zmiksować dokładnie z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, schłodzić (masa ma być wciąż płynna).
Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę, płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, spróbujcie czy nie będziecie potrzebowali dodać cukru, jeśli tak, dosypcie ilość jaka Wam odpowiada. Poczekajcie z 5 minut i masę wylejcie na naponczowany biszkopt. Biszkopt w masą serową wstawiamy do lodówki do stężenia.

2 galaretki rozpuszczamy w 0,6 litra wrzątku, kiedy galaretki zaczną nam tężeć, wylewamy je na masę serową i wstawiamy całość do lodówki do stężenia.
Ciasto możemy ozdobić kleksem śmietany z góry i na posypać wiórkami kokosowymi.





11 komentarzy:

  1. Piękny serniczek (moja galaretka trochę podciekła na spód). Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę go sobie zrobić,bo wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, jest bardzo smaczny, taki winny w smaku, a nie mdląco - słodki :)

      Usuń
  3. ma bardzo ciemny spód.
    nawet jak na kakaowy :p możliwe, że to kwestia światła.
    ale serniczki na zimno lubię bardzo :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jaki piękny, smakowicie wygląda:)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, galaretka ma zachwycający kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można zrobić na prostokątna forme? Jeśli tak to prosiła bym o wymiary.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ciasto ma być w prostokątnej foremce około 25x40 to trzeba podwoić wszystkie składniki, pozdrówka

      Usuń
  7. Czy brzoskwinie na masie serowej i galaretka brzoskwiniowa to dobry pomysł ???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)