W ramach odsapnięcia od ciast typowo świątecznych zrobiłam sernik, który jest bardzo cytrynowy, towarzyszą mu kokosowo - kakaowy biszkopt i cytrynowa galaretka, robi się go łatwo, przyjemnie i dość szybko, bardzo polecam :)
Zainspirował mnie serniczek Krysi, choć pozmieniałam nieco proporcje.
biszkopt:
2 jaja
12 gramów kakao
65 gramów mąki pszennej tortowej
60 gramów cukru
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa serowa:
250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
250 gramów śmietanki kremowej 30%
1,5 galaretki cytrynowej
3 łyżki soku z cytryny
cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)
poncz:
1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny
na górę:
2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać do masy, cały czas ucierając, następnie dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką krupczatką, wylać na nią ciasto, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Następnie biszkopt ostudzić. Potem nasączyć ponczem.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, twaróg zmiksować dokładnie z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, schłodzić (masa ma być wciąż płynna).
Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę, płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, spróbujcie czy nie będziecie potrzebowali dodać cukru, jeśli tak, dosypcie ilość jaka Wam odpowiada. Poczekajcie z 5 minut i masę wylejcie na naponczowany biszkopt. Biszkopt w masą serową wstawiamy do lodówki do stężenia.
2 galaretki rozpuszczamy w 0,6 litra wrzątku, kiedy galaretki zaczną nam tężeć, wylewamy je na masę serową i wstawiamy całość do lodówki do stężenia.
Ciasto możemy ozdobić kleksem śmietany z góry i na posypać wiórkami kokosowymi.
Piękny serniczek (moja galaretka trochę podciekła na spód). Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńMuszę go sobie zrobić,bo wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńno pewnie, jest bardzo smaczny, taki winny w smaku, a nie mdląco - słodki :)
Usuńma bardzo ciemny spód.
OdpowiedzUsuńnawet jak na kakaowy :p możliwe, że to kwestia światła.
ale serniczki na zimno lubię bardzo :]
sporo kakao tam jest :)
UsuńMniam jaki piękny, smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy
Pięknie wygląda, galaretka ma zachwycający kolor :)
OdpowiedzUsuńczy można zrobić na prostokątna forme? Jeśli tak to prosiła bym o wymiary.
OdpowiedzUsuńjeśli ciasto ma być w prostokątnej foremce około 25x40 to trzeba podwoić wszystkie składniki, pozdrówka
UsuńCzy brzoskwinie na masie serowej i galaretka brzoskwiniowa to dobry pomysł ???
OdpowiedzUsuńoczywiście, bardzo dobry
Usuń