Dla mnie pachnie Świętami :))
Delikatna zupka o mocnym migdałowym aromacie, sycąca dzięki ryżowi. Ja podałam ją w wersji na słodko :)
3 szklanki mleka
ugotowany ryż (dałam 100 gramów, czyli 1 torebkę)
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Migdały sparzyć, obrać ze skórek i wysuszyć na papierze (najlepiej przez całą noc). Ja użyłam płatków migdałowych.
Następnie migdały zmielić lub przepuścić przez maszynkę, ja zmieliłam w młynku do kawy na prawie mączkę.
Wsypać je do mleka i gotować na maleńkim ogniu przez 15 minut. Zupkę osłodzić wedle uznania. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
UWAGA:
Do zupy można dodać również cynamon lub sparzone wcześniej rodzynki, jeśli ktoś lubi, ewentualnie mleko ugotować z migdałami i dwoma goździkami.
Mmmm, śnieżnobiała i pyszna! :-)
OdpowiedzUsuńna zdjęciu ona wygląda bardzo biało, ale w rzeczywistości mączka migdałowa troszkę ja przyżółca :)
UsuńSłyszałam już dawno o zupie migdałowej, ale nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie w ... takiej ślicznej miseczce. Zachęciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, bardzo dziękuję :)
Usuń