Bardzo smaczna, wykwintna i dekoracyjnie wyglądająca przystawka :)
250 gramów wędzonego łososia
3 ogórki konserwowe
4 płaty papryki konserwowej
grzybki marynowane (mogą być tez pieczarki)
1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
1 kopiasta łyżeczka majonezu
1 płaska łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
pieprz
sól (ja już nie dodawałam)
Grzybki, cebulę, paprykę i ogórki pokroić bardzo drobniutko.
Łososia można zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać, wymieszać go z majonezem, pieprzem, chrzanem, dodać pokrojone marynaty i cebulę lub szczypiorek, wszystko dobrze i delikatnie wymieszać, schłodzić porządnie, gotowe.
Z tego co prezentujesz ten tatar najbardziej przypadł mi do smaku. I jeszcze tak pysznie podany :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię wędzonego i tez mi posmakował, jednak moje chłopaki się "wypięły" na niego :DD
Usuńależ piękne kolory ma twój tatar!! zupełnie nie rozumiem chłopaków, bo jak tylko go zobaczyłam to na listę zakupów dopisałam mojego ulubionego łososia norweskiego suempol i na jutrzejszą kolację zrobię twoje danie, tak będziemy świętować rozpoczęcie weekendu!! :DD
OdpowiedzUsuńbędę robiła na święta tylko trochę zastanawia mnie ten chrzan
OdpowiedzUsuńuwielbiam tatar z łososia, robię i znam różne wersje jednak nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem, chrzan i łosoś...?!?!?! zastanawia mnie to...i obawiam się, czy nie zepsuje tym całej potrawy...
pozdrawiam, Ewa
Ewuniu, wszystko zależy od preferencji smakowych, chrzan można pominąć w tym przypadku, jeśli nie jesteś pewna
Usuńdziękuję za odp
OdpowiedzUsuńodezwę się po świętach z informacją jak wyszedł i smakował tatar z twojego przepisu :)
życzę wesołych i spokojnych świąt :))
Ewa
Ewuniu, bardzo Ci dziękuję i wzajemnie ! :)
Usuńmiałam odezwać się po świętach....ale....
OdpowiedzUsuńjak zwykle czasu zabrakło ;)
tatar wyszedł pyszny, chociaż wprowadziłam troszkę zmian
nie dawałam chrzanu a zamiast majonezy dałam oliwę
dziękuję za przepis
pozdrawiam, Ewa
Ewuniu, fajna modyfikacja, na pewno zdrowsza, cieszę się, że smakował i dziękuję za pamięć, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńŚwietnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń