przepis z małymi zmianami stąd
- 1 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 strąk papryki
- puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- vegeta i sól do smaku
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Kapustę szatkujemy średnio grubo.
Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Smacznego :)
wpadam co siebie na taki obiadek:) niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam :)
UsuńGulaszu w takim wydaniu jeszcze nie jadłem - musi być bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a połączenie kluch na parze z mięsem to zapowiedź wypasionego obiadku:)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :-)
OdpowiedzUsuńprzepis ok ale zeby 45 min gotowac ?!? wieprzowina pokrojona w kostke robi sie w 15 max 20 min.. Radzilabym najpierw przygotowac sos a mieso jako ostatni skladnik..
OdpowiedzUsuń