czwartek, 30 stycznia 2014

gulasz po serbsku

Pyszne, pełne warzyw aromatyczne mięsko w bardzo smakowitym sosie. Do gulaszu można jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, jeśli ktoś lubi.



przepis z małymi zmianami stąd



  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 strąk papryki
  • puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 liść laurowy
  • vegeta i sól do smaku


Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Kapustę szatkujemy średnio grubo.
Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy. 
Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. wpadam co siebie na taki obiadek:) niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulaszu w takim wydaniu jeszcze nie jadłem - musi być bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, a połączenie kluch na parze z mięsem to zapowiedź wypasionego obiadku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis ok ale zeby 45 min gotowac ?!? wieprzowina pokrojona w kostke robi sie w 15 max 20 min.. Radzilabym najpierw przygotowac sos a mieso jako ostatni skladnik..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)