przepis stąd
- 600 gramów ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- 130 gramów kaszy manny
- 30 gramów bułki tartej
- 2 jaja
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli ziemniaki nie były solone)
- 4 średnie jabłka
- cukier waniliowy około 1 łyżki
- cynamon wg uznania
- masło + bułka tarta + cukier puder wg uznania
Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać 2 żółtka, sól, bułkę tartą, kasze mannę, wyrobić jednolite ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć zagniatając.
Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dodawać więcej kaszy lub bułki tartej.
Na omączonym porządnie blacie uformować wałek (dłonie co chwilkę maczamy w mące). Odkrawać kawałki ciasta, spłaszczać, nakładać kawałek jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem (opcjonalnie), zalepiać formując kuleczkę, można ją obtoczyć dodatkowo w mące, będzie miała lepszy kształt.
Knedle wrzucać do lekko osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu około 6 minut.
Podawać z bułeczką i masełkiem, cynamonem, cukrem pudrem, konfiturami, czym lubicie.
moje jedzonko:) kocham takie!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo smakowite. :)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zjedzone, wyśmienity przepis! :)
OdpowiedzUsuńNapewno wyprubuje przepis ,lubie takie snakolyki ,dzieki za przepis,
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis,napewno zrobie,lubie takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńZrobione i zjedzone :) pyszne , polecam!
OdpowiedzUsuń