przepis stąd
- około 600 gramów fileta z indyka
- 2 strąki papryki
- 2 średnie cebule
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 1/5 łyżeczki curry
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy z nich lekko rozbić, oprószyć przyprawami, obsmażyć na oleju.
Papryki pokroić w paseczki.
Bulion zagotować, włożyć do niego obsmażone kotlety.
Na tym samym oleju, co przedtem mięso, zeszklić posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać do wywaru z mięsem, przyprawić, gotować do miękkości.
Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa wrzucić pokrojoną paprykę, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do sosu, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę i wymieszać.
Lubię takie obiadki :) Przepis bardzo pasuje do mojego stylu gotowania :D Łatwy, szybki i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z przyjemnością taki obiad :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńsuper przepisy!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne danie... Polecam
OdpowiedzUsuń