niedziela, 16 lutego 2014

ciasteczka migdałowe z kaszy manny

Szybkie, małe "conieco" dla wielbicieli manny i migdałów :)


przepis stąd


  • 120 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów kaszy manny ( może być zarówno błyskawiczna jak i zwykła)
  • 1 jajo
  • 50 gramów zmielonych migdałów
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżka amaretto lub wódki
  • migdały w płatkach do posypania
  • cukier puder do posypania



Mąkę przesiać z kaszą i cukrem, dodać masło, jajo, płatki migdałowe i alkohol, zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałeczki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, posypać migdałami, lekko je wgnieść w każde ciasteczko.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja góra - dół).
Ciasteczka mają być jasne. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno ślą przepyszne. Udanej niedzieli Ewuś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne ciasteczka :) Nigdy nie dodawałam kaszy manny... ciekawa jestem posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo lubię ciasteczka z migdałami, kojarzą mi się ze słodyczą... Kuszące są Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka są przepyszne!. Dodałam od siebie rodzynki i zmielone orzechy. Bardzo szybkie w przygotowaniu, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super pomysł, cieszę się bardzo, że smakowały i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)