czwartek, 27 lutego 2014

ciasto czekoladowe z coca - colą (bez miksera)

Napoju w cieście wcale nie czuć, cola nadaje mu niesamowitą puszystość i lekkość. Kto nie sprawdzi, jego strata :)





  • 75 ml zimnego mleka
  • 2 jaja
  • 250 gramów rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 200 ml coca - coli
  • 250 gramów mąki pszennej tortowej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 270 gramów cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 150 gramów czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%


W jednej misce wymieszać suche produkty, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukry.
W drugiej jaja, przestudzony tłuszcz, colę, mleko, zawartość tej miski przelać do pierwszej dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm lub ewentualnie kwadratową blaszkę o boku 24 cm nasmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, wylać na nią ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec około 50 minut, do suchego patyczka.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.


27 komentarzy:

  1. Jakie fajne to ciacho, z coca colą jeszcze nie robiłam :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, koniecznie, jedno z najlepszych jakie jedliśmy :)

      Usuń
  2. Przy najbliższej okazji wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, koniecznie, jest świetne !

      Usuń
    2. Wszystko ok ale prosba! W przepisie gramatura powinna byc albo w gramach albo lyzeczkach

      Usuń
    3. Helenko, jest w gramach, ale kiedy będę je robić następnym razem postaram się przeliczyć na przykład na szklanki

      Usuń
  3. Jadłam , piekłam nie raz pychota dziękuję buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewuś i znów kusisz świetnym przepisem na fantastyczne ciasto. Koniecznie chciałam zacząć dietę :)) A tu się nie da :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, będzie ciężko, chyba, że masz niezłomny hart ducha (ja nie bardzo), buziaki !

      Usuń
  5. jakie super ciacho...jesli mowisz, ze jest pyszne to napewno jest...a tak wogole to co robia Twoje raczki wszystko jest pyszne :)))) ...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)), a ciacho jest suuuper :)

      Usuń
  6. Przed chwilą zrobione. Najprostsze ciasto jakie robiłam :) Wszystko wyszło, a w dodatku jak smakuje... delicje :) POLECAM GORĄCO!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, cieszę się, że smakowało i bardzo dziękuję za komentarz :) pozdrawiam cieplutko !

      Usuń
  7. No nie, jutro robię, przekonałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam dzisiaj to ciasto poezja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ! cieszę się bardzo, że smakuje !! :))))))))))

      Usuń
  9. Czy maslo najpierw lekko przestudzic, czy mozna jeszcze cieple wymieszac z reszta mokrych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło musi być ostudzone do temp. pokojowej, zaraz to uzupelnię w przepisie, pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Czy ciasto wyjdzie jeśli sciął mi się tłuszcz?:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś zrobiłam :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Marysiu, pozdrawiam Cię serdecznie ! Ewa

      Usuń
  12. Witam czy jak będę pięć w mniejszych formach to skrócić czas pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak, najlepiej w takim przypadku kierować się zasadą do "suchego patyczka"

      Usuń
  13. Tak zrobiłam odłożyłam masę na 3 foremki jednorazowe takie pasztetowe wystarczyło 30 min . Bardzo pyszne od teraz to mój ulubiony przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)