środa, 12 lutego 2014

placki ziemniaczane "Ciamalaga"

Pod tą zabawną nazwą kryją się pachnące serem placuszki ziemniaczane z dodatkiem czerwonej kapusty. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Możemy je podać np z sosem pieczarkowym , kwaśną śmietaną z ulubionymi przyprawami, pikantnym sosem pomidorowym lub czosnkowym, bardzo polecam :)


7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
150 gramów pikantnego żółtego sera
2 jaja
200 gramów drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz

ulubione dodatki ( u mnie kwaśna śmietana z ziołami i pieprzem, siekany szczypiorek)


Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na pure.
Jeśli ziemniaki są wodniste, delikatnie odsączyć część wilgoci.
Poszatkowaną drobno kapustę przelać porządnie wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Warzywa i ser wymieszać, wbić jaja, dodać mąkę pszenną i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta, lekko rozprowadzić, smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)



17 komentarzy:

  1. Nie znałam tego przepisu :) Nowa odsłona placków ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tzw. "babciny" przepis, ale troszkę zapomniany, polecam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane, najlepsze dla mnie z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tradycyjne najbardziej lubię tez własnie z cukrem lub kwaśną śmietaną, a najbardziej z wołowym gulaszem :)

      Usuń
  3. Wyglądaja cudnie! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo takich jeszcze nie jadłam:D świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszelkiego rodzaju placki ziemniaczane, fajnie wygladaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! To przepis dla mnie, bo bardzo lubię placki ziemniaczane. Ciekawy pomysł. Spróbuję, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze robilam tradycyjne placki ziemniaczane...a tu prosze jakie pysznosci, juz wiem co bedzie w piatek na obiadek...pozdrawiam Ewuniu:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, są inne, trochę jak ziemniaczane tradycyjne, ale mają to "coś", całkiem innego :)

      Usuń
  8. Super pomysł. Uwielbiam tego typu dania :)))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)