- 6 - 8 średnich ziemniaków
- 1 mała główka białej kapusty
- 200 gramów wędzonego boczku
- 2 pęta kiełbasy
- 4 - 5 wędzonych pałek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, kawałek selera (opcjonalnie)
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
- ulubione suszone zioła lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków lub np do pizzy
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki,
Pietruszkę i selera zetrzeć na dużych oczkach.
Cebule pokroić w piórka.
Kiełbasę posiekać na talarki, boczek pokroić na paseczki (można je lekko podsmażyć na patelni).
Z kapusty oddzielić około 8 liści, ściąć zgrubiałe części, resztę posiekać na średnią grubość.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi kapusty, podlać około 0,5 szklanki wody, układać warstwami warzywa, posolić odrobinę, oprószyć pieprzem, na nie poukładać plasterki wędliny, potem znów warzywa, ociupinkę soli i pieprzu i wędlina. Wierzch skropić olejem.
Na samej górze poukładać kurczaka, którego przykrywamy liśćmi kapusty (dzięki "osłonce" z kapusty, kurczak się nie przypiecze, tylko "poddusi").
Wierzch kapusty skrapiamy olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W połowie pieczenia wymieniamy przypieczone liście kapusty na nowe i pieczemy do końca.
Wygląda apetycznie i kolorowo, po prostu kusząco :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na danie jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńMmmm, pychotka :) Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta zapiekanka! Nigdy z wędzonym kurczakiem nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń