- 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki truskawkowe
- 120 gramów okrągłych biszkoptów
Dwie galaretki rozpuścić dokładnie w 300 ml wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mleko spienić ubijając na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
Do mleka dodać płynną przestudzoną galaretkę, zmiksować do połączenia obu składników, poczekać chwilkę aż masa zgęstnieje (zapobiegniemy wtedy wypływaniu biszkoptów na gorę masy)**.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, wyłożyć na nie tężejącą piankę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce. Deser można przystroić truskawkami*, zalać maksymalnie rozcieńczoną galaretką (tzn 1 galaretka na 0,5 litra wrzątku).
*Uwaga: truskawki ułożone na wierzchu muszą być pokrojone na cienkie plasterki, gdyż krojąc grubsze kawałki zniszczymy delikatną strukturę pianki.
** Uwaga: innym sposobem na ujarzmienie wypływających na wierzch biszkoptów jest zalanie ich najpierw małą ilością masy (ma sięgać do połowy ich wysokości) i wstawienie do lodówki do szybkiego stężenia, a potem dolanie reszty masy.
rewelacja, takie ciasta latem lubię:)
OdpowiedzUsuńSiła tkwi w prostocie! Super fotki
OdpowiedzUsuńobłęd ! :)
OdpowiedzUsuńhahahaha, tak ! :DD
UsuńUwielbiam taką piankę, robię ją z różnymi smakami galaretek i owocami i zawsze jest lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych deserów. Uwielbiam za lekkość i niebanalny smak!
OdpowiedzUsuńSuperrrrrrr! Na pewno wypróbuję przepis! http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny lekki jak piórko deser. Myślę, że zjadłabym duuużą porcję. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńjak zwykle Ewuniu pysznosci serwujesz :-) ... ja juz robilam taka pianke z roznymi kolorami galaretki i wiem, ze jest przepyszna...pozdrawiam Cie serdecznie :-) ...Irena...
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie - jak zwykle u Ciebie :)) Pięęękny deserek! :))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Skusiłaś mnie żeby w końcu wypróbować ten krem (czeka w kolejce już od ponad roku!).
OdpowiedzUsuńDorotko, w takim razie koniecznie musisz zrobić w najbliższym czasie :), pozdrówcia :)
UsuńMmm... wygląda wyśmienicie! Cudownie delikatna pianka... :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie na kawałeczek piankowego tortu truskawkowego ;)
OdpowiedzUsuńja zamiast biszkoptów użyłabym delicji szampańskich
OdpowiedzUsuńpomysł rewelka, szacun, pyszności, pozdrawiam :)
UsuńRewelwcyjny deser, napewno zrobie;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się za to biorę :)
OdpowiedzUsuńno i bardzo słusznie :)))))), daj znać jak smakowało !
UsuńA więc... tak jak w przepisie polecam od razu wlac zimną, ale NIE tężejącą galaretke, (sama lekko scieta dodalam i za nim ulozylam biszkopty w naczyniu w ktorym mikskowalam mleko i galaretke mialam piane, zle sie to przekłada). Smakowo nie mam zastrzezen:) wykonanie jest proste i tak naprawde nie zajmuje wiele czasu, polecam goraco:) Emilka ,
Usuńdzięki Emilko i pozdrawiam :)
UsuńWitam.Mam pytanie ,mleko skondensowane slodzone czy nie ?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniesłodzone, bo ze słodzonym byłoby bardzo, bardzo słodkie
OdpowiedzUsuń