Polecam również tureckie chlebki z meksykańskim farszem :)
- ciasto na 6 sztuk:
- 400 gramów mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 średnie filety z kurczaka
- 400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.
Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńi w sumie prościzna :)
UsuńRobiłam takie z mięsem mielonym i były pyszne :) uwielbiam szpinak więc te pewnie też smaczne:)
OdpowiedzUsuńja właśnie też muszę wykombinować następnym razem z mielonym, też będzie pysznie :), pozdrawiam :)
UsuńPiękne chlebki, mniam :)
OdpowiedzUsuńMadziu, a jakie pyszne, pozdrawiam :)
Usuńwyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńOlu, dzięki :)
UsuńLubię takie faszerowane chlebki. Taki pyszny farsz... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńja tez je lubię, a szpinak i kurczaka uwielbiam, pozdrawiam Krysiu :)
Usuńmmm... tak nagle zrobiłam się potwornie głodna!
OdpowiedzUsuńMarcelko, w takim razie zapraszam do Opola, zrobię szybciutko specjalnie dla Ciebie :)
Usuńprzyznam sie, ze jeszcze nie robilam no i nie jadlam takiego chlebka...wyglada na to, ze czas sprobowac, bo wyglada apetycznie...pozdrawiam Ewuniu:))...Irena...juz nie chodzi za mna kwadracik, za co bardzo dziekuje:)))
OdpowiedzUsuńIrenko, no właśnie dopiero po czasie dowiedziałam się, że niektóre gadżety tak komplikują sprawę :///, ale już pousuwałam :), a chlebki polecam, pyszne będą z mąkai pełnoziarnistymi, pozdrawiam bardzo ! :)
UsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńchlebki wyglądają bardzo apetycznie :) tak się zastanawiam czy zamiast drożdży w proszku można użyć świeżych, jeśli można to ile ich dać? Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńAniu, pewnie, że można, robiłam też ze świeżymi i dodawałam 25 gramów na tą ilość mąki, pozdrawiam i miłego dnia ! :)
UsuńDziękuję za odpowiedź i również życzę miłego dnia :-)
UsuńMmm, ależ apetyczne! Wyglądają doskonale. I przywołują miłe wspomnienia z wakacji :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam chlebki ze świeżych drożdży, wyszły cudne! Rodzina się zachwycała ciekawym smakiem i cudnym aromatem. :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :)
UsuńRewelacja:)rodzinka zachwycona:)))
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i dziękuję za komentarz ! :)
UsuńSą naprawdę pyszne, wspaniały przepis. Czy można je zamrażać?
OdpowiedzUsuńmożna, bez problemów, super, że smakują i można włożyć do środka dowolny farsz, np takie mini pizze zrobić
Usuń