- biszkopt:
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej (z małą górką)
- 4 łyżki cukru ( z góreczką)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masa serowa:
- 0,5 kg sera wiaderkowego
- 200 gramów śmietanki słodkiej 36%
- 2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątku
- dodatkowo na wierzch:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe + 0,7 litra wrzątku
Biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 26cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
2 galaretki dokładnie rozprowadzić w 1 szklance wrzącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem, cukrem i pulpą truskawkową, dodać galaretkę i wszystko szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę wsadzić na 15 minut do lodówki, kiedy zacznie gęstniej, wyłożyć ją na wystudzony biszkopt.
Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ostatnie dwie galaretki rozpuścić w 0,7 litra wrzątku, schłodzić.
Truskawki umyć, dokładnie odsączyć z wody, odszypułkować, jeśli są duże przekroić na połówki. Poukładać je na zastygniętej masie serowej zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce przez parę godzin.
Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńMniam! Idealny przysmak na upały:)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta są pysznie:)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek :)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno z twarogu to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :)
OdpowiedzUsuńEwuniu, Ty wiesz, ze to moje smaki...oczywiscie zagosci na moim stole, bo jest cudowne :)) ...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńwiem :))))))), Irenko kochana, bardzo Ci go polecam, niebo w gębie ! :)
UsuńIdealny, absolutnie!
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńracja :)))
UsuńWybralam TEN przepis sposröd wielu, robie go juz nie pierwszy raz, moge tylko polecic! A tak nawiasem möwiäc: wszystkie Pani przepisy sä godne polecenia!
OdpowiedzUsuńto dla mnie ogromna radość, że moje przepisy się przydają, dziękuję bardzo! :))))
Usuń