wtorek, 9 września 2014

schab pieczony z majerankiem

Wiadomo, że majeranek bardzo lubi się z wieprzowiną :). Pyszna propozycja dodatku do pieczywa zamiast sklepowej wędliny.



1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku

przed pieczeniem:
sól, pieprz czarny
słodka papryka
2 łyżki majeranku
2 łyżki ostrej musztardy ( opcjonalnie)



Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.

Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.








15 komentarzy:

  1. ależ to świetnie wygląda, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa wędlina jest najlepsza. Zjadłabym kanapeczkę z takim schabem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie. Mój ulubiony schab. Zrobiłaś extra wędlinkę do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przed pieczeniem też posypujemy solą?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie domowe wędliny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Schabik jaki kuszący, już tak apetycznie wygląda ,jak mu się oprzeć ?nie ,nie można koniecznie trzeba przepis wypróbować .Takie wędliny to niebo dla podniebienia domowe ,wiemy jak robimy i co jemy a przede wszystkim smacznie i niedrogo . Ty, skutecznie potrafisz zainspirować .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Superowa wędlinka na kanapki. :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na domową wędlinę, muszę spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, zabieram przepis do wypróbowania, wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Bardzo dobry:) Pozdrawiam . G.

    OdpowiedzUsuń
  11. naczynie zaroodporne ma byc z gory przykryte?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)