1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
przed pieczeniem:
sól, pieprz czarny
słodka papryka
2 łyżki majeranku
2 łyżki ostrej musztardy ( opcjonalnie)
Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.
Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.
ależ to świetnie wygląda, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądam muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlina jest najlepsza. Zjadłabym kanapeczkę z takim schabem:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Mój ulubiony schab. Zrobiłaś extra wędlinkę do chleba :)
OdpowiedzUsuńprzed pieczeniem też posypujemy solą?
OdpowiedzUsuńtak, lekko z wierzchu
UsuńUwielbiam takie domowe wędliny:)
OdpowiedzUsuńSchabik jaki kuszący, już tak apetycznie wygląda ,jak mu się oprzeć ?nie ,nie można koniecznie trzeba przepis wypróbować .Takie wędliny to niebo dla podniebienia domowe ,wiemy jak robimy i co jemy a przede wszystkim smacznie i niedrogo . Ty, skutecznie potrafisz zainspirować .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Superowa wędlinka na kanapki. :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Fajny pomysł na domową wędlinę, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Smaczna, domowa wędlinka :)
OdpowiedzUsuńPycha, zabieram przepis do wypróbowania, wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Bardzo dobry:) Pozdrawiam . G.
OdpowiedzUsuńnaczynie zaroodporne ma byc z gory przykryte?
OdpowiedzUsuńpieczemy bez przykrywy, folia robi tu tą robotę
Usuń