Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schab pieczony z majerankiem

wtorek, 9 września 2014

schab pieczony z majerankiem

Wiadomo, że majeranek bardzo lubi się z wieprzowiną :). Pyszna propozycja dodatku do pieczywa zamiast sklepowej wędliny.



1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku

przed pieczeniem:
sól, pieprz czarny
słodka papryka
2 łyżki majeranku
2 łyżki ostrej musztardy ( opcjonalnie)



Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.

Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.








15 komentarzy:

  1. ależ to świetnie wygląda, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądam muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa wędlina jest najlepsza. Zjadłabym kanapeczkę z takim schabem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie. Mój ulubiony schab. Zrobiłaś extra wędlinkę do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przed pieczeniem też posypujemy solą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Schabik jaki kuszący, już tak apetycznie wygląda ,jak mu się oprzeć ?nie ,nie można koniecznie trzeba przepis wypróbować .Takie wędliny to niebo dla podniebienia domowe ,wiemy jak robimy i co jemy a przede wszystkim smacznie i niedrogo . Ty, skutecznie potrafisz zainspirować .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Superowa wędlinka na kanapki. :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na domową wędlinę, muszę spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, zabieram przepis do wypróbowania, wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Bardzo dobry:) Pozdrawiam . G.

    OdpowiedzUsuń
  11. naczynie zaroodporne ma byc z gory przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczemy bez przykrywy, folia robi tu tą robotę

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)