Moja propozycja na niedzielny lub wykwintny obiad :)
2 średnie polędwiczki wieprzowe
sól
czarny pieprz
sos:
350 gramów pieczarek
1 średnia cebula
1 i 1/3 szklanki bulionu (może być drobiowy, cielęcy, wołowy)
szczypta soli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty chili (opcjonalnie)
200 gramów kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo:
100 gramów sera z niebieską pleśnią
Polędwiczki myjemy, osuszamy. W mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy kawałki sera, całość posypujemy solą i pieprzem. Polędwiczki odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Grzyby wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, podsmażamy do wytracenia wilgoci, następnie wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej. Potem wlewamy gorący bulion, zagotowujemy, następnie dodajemy koncentrat, przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 8 minut, wyłączamy. Po 10 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy.
Polędwiczki układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy gorącym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia).
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie żółty ryż i warzywa na parze.
Pycha- jeszcze te warzywka. Mniam ! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też poprosze...
OdpowiedzUsuńpoldwiczki pyszne
OdpowiedzUsuńPolędwiczki uwielbiam. Całość wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam Ewuniu.
OdpowiedzUsuńŻółty ryż? Zabarwiony czymś czy można taki kupić :)?
OdpowiedzUsuńto po prostu najzwyczajniejszy ryż ugotowany z solą i 3 szczyptami kurkumy, ta ostatnie jest do kupienia praktycznie w każdym markecie, w niskiej cenie, naturalny żółty barwnik, nie zmienia ona smaku potrawy
UsuńDanie exclusiv:) I jak pięknie podane! Ach jak kuszą te polędwiczki..
OdpowiedzUsuńMariolu, pyszności ! Pozdrawiam Cię :)
UsuńPięknie, kolorowo i wytwornie podane! Polędwiczki musiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńEwo,czy tą potrawę mogę przygotować z innym serem niż pleśniowy?
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. Milena
pewnie, że można, nada się każdy ser żółty jak i mozzarella
UsuńWyglądają przepysznie! Czy moge zastapic poledwiczki schabem?
OdpowiedzUsuńmożna, ale pod paroma warunkami, po pierwsze najlepiej byłoby sobie kupić wąski schabik, obsmażyć go najpierw ze wszystkich stron na patelni na oleju, potem ponacinać i powkładać serek, zwiększyć ilość zalewy aby przykryła go na równi z jego wysokością, czas pieczenia należałoby wydłużyć jeszcze do około 70 minut, tak to widzę, pomysł fajny !
UsuńSuper dziekuje za odpowiedz! Swietny blog odkrylam go w niedziele.swietne przepisy ! Pozdrawiam agmieszka
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo ! Dzięki ! W razie potrzeby, pomogę :), pozdrawiam, Ewa
Usuń