Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)

niedziela, 4 stycznia 2015

szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)

Kolejna domowa wędlinka, tym razem z dodatkiem papryki, pychotka :)








500 gramów łopatki wieprzowej
500 gramów filetów z kurczaka
1 średni strąk czerwonej papryki
1 płaska łyżka peklosoli
1 łyżeczka białego pieprzu
2 - 3 ząbki czosnku
100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki żelatyny


Łopatkę mielimy na najdrobniejszych oczkach.

















Kurczaka kroimy w średnią kostkę, następnie lekko rozklepujemy tłuczkiem.



Do miski wrzucamy oba rodzaje mięsa, zasypujemy peklosolą, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.




Po tym czasie żelatynę mieszamy z wodą i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę), wlewamy do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 5 minut. Potem wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy ręką.
Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, ugniatamy delikatnie by wycisnąć powietrze.










Następnie wkładamy do szynkowaru i ponownie ugniatamy, uważając by nie rozerwać woreczka.




Maszynkę wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

Po tym czasie szynkę parzymy przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni.

O parzeniu szynki poczytać możemy na przykład TUTAJ, bo zasada jest wszędzie podobna.

Następnie schładzamy w lodówce przez kilka - kilkanaście godzin.




5 komentarzy:

  1. Ewa, Ty to masz zawsze świetne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna szyneczka :) Nic nie zastąpi domowych wyrobów, są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy papryka nie rozciapała się?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)