Szybki i niedrogi obiad dla małych i dużych :)
2 średnie filety drobiowe
1 mała cebula
1 jajo
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
mąka do obtaczania
dodatkowo:
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 szczypty imbiru
sól, pieprz
1 płaska łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
Filety dokładnie myjemy, osuszamy, mielimy na średnich oczkach razem z odciśniętą z mleka kajzerką, ja użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russell Hobbs.
Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajo, przyprawiamy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Odrywamy z niej niewielkie kawałki, formujemy kotlety, obtaczamy w mące. Następnie podsmażamy na złoto na średnim ogniu.
Marchewki i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, ja posłużyłam się znów Robotem Kuchennym Aura Russell Hobbs.
Podsmażone kotlety przekładamy do rondla lub głębokiej patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę, dodajemy ją do kotletów, całość zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego, wrzucamy starte warzywa, dodajemy sól, imbir i pieprz, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 - 20 minut (marchewka ma się częściowo rozgotować). Po upływie tego czasu, kotlety wyjmujemy na talerzyk, sos częściowo lub w całości blendujemy, zagotowujemy, wlewamy mieszaninę mąki z wodą, kiedy zgęstnieje, wkładamy mięso, gotujemy około 5 minut. Sos pod koniec doprawiamy. Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub frytkami i zdecydowaną w smaku surówką, np taką jak TA.
Bardzo ciekawy sos :)
OdpowiedzUsuń