Nie ma to jak sprawdzone i wypróbowane wielokrotnie przepisy. Ten jest właśnie taki, dopracowany do doskonałości i przepyszny. Beatko, wielkie dzięki za tą recepturę. Surówka idealna do każdego obiadu, a ten sos to magia, gorąco polecam !
3/4 główki małej kapusty (użyłam małej młodej, niezbyt zwartej)
1 średnia marchewka
pęczek szczypiorku
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy (można użyć zarówno łagodnej jak i pikantnej)
sól, czarny mielony pieprz
Kapustę drobno poszatkować, posolić. Jeśli ktoś lubi mniej chrupiące, można lekko pognieść ją dłońmi lub tłuczkiem, odstawić na 20 minut.
W szatkowaniu kapusty pomógł mi Robot Kuchenny Aura Russell Hobbs.
Potem dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany szczypiorek, wymieszać.
Teraz zabieramy się za sos.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy, majonezu, musztardy, octu winnego, cukru, dodać 1/5 łyżeczki pieprzu, dobrze wymieszać.
Sos dodać do kapusty z marchewką, wymieszać i odstawić na około 30 minut do "przegryzienia".
Smacznego ! :)
Wygląda świetnie ;)!
OdpowiedzUsuńCzesto tu zagladam.Az slinka cieknie ogladajac fotografie.Surowka Coleslaw to moja ulubiona.Pierwsze kroki podczas pobytu w UK to do sklepu wlasnie po Coleslaw..Moje dzieciaki nie lubia.Ja moge jesc tonami.Nieraz sie zastanawialam jak to sie robi.I oto jest przepis.Dziekuje,wyprobuje na pewno.
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam, kiedy zostanie mi jej trochę z obiadu często jem z kanpaką :), jest pyszna, bardzo polecam i pozdrawiam serdecznie, Ewa, p.s dziękuję bardzo za miłe słowa :)
UsuńLubię colesława :)
OdpowiedzUsuńzaserwuję gościom zza granicy, bo na sam widok ślinka cieknie :D WRESZCIE ZNALAZŁAM FAJNEGO BLOGA :D !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi czytać Twoje słowa Edziu :))), dziękuję, mam nadzieję, że surówka będzie smakować zarówno gościom jak i Tobie, pozdrawiam serdecznie, Ewa
UsuńJa dodaję jeszcze chrzan
OdpowiedzUsuń