Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: sernik "Mozaika" (na półkruchym cieście)

piątek, 18 listopada 2016

sernik "Mozaika" (na półkruchym cieście)

Rasowy, rozpływający się w ustach serniczek, łatwiuchny, nie może się nie udać :)









ciasto:
0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej)
250 gramów zimnej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
3 jaja (M)
szczypta soli

dodatkowo:
3 łyżki ciemnego kakao (z niewielkimi górkami)

masa serowa:
1 kg sera 3-krotnie mielonego (w wiaderku, miałam z Piątnicy)
100 gramów stopionego i schłodzonego masła
1 i 1/3 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 gramów)
5 jaj (M)
szczypta soli do białek



Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy (mają mieć temp. pokojową).



Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać nożem na drobno.




Potem wbić całe jaja, zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części.




Do jednej z nich dodać kakao, zagnieść dokładnie rozprowadzając je w cieście.




Obie części ciasta (czarną i białą) podzielić na kolejne połówki (mają być dwie czarne i dwie białe).




Zawinąć je w folię i włożyć na godzinkę do lodówki.


Teraz zabieramy się za masę serową.
Żółtka razem z cukrem kryształem i waniliowym ubijamy na puszystą piankę mikserem na najwyższych obrotach.
Do dużej michy przekładamy twaróg, wlewamy piankę żółtkową, miksujemy do połączenia składników (nie za długo), potem wlewamy przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy do połączenia.





Następnie do masy wsypujemy proszek budyniowy, krótko miksujemy.




Z białek ubijamy sztywną bezę z dodatkiem szczypty soli (wsypanej na początku ubijania).
Pianę przekładamy do masy serowej, mieszamy dokładnie, ale delikatnie łyżką.




Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód układamy łatki z połówki ciasta białego i czarnego tak by tworzyło "mozaikę".

UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei, można zwilżyć dłonie zimną wodą (zwilżyć, nie zamoczyć), będzie łatwiej.





Na ciasto wylewamy masę serową.
Na masę znów delikatnie układamy łatki czarne i białe z pozostałego ciasta.





Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 65 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryjmy go folią alu i pieczmy spokojnie dalej.

Po wyłączeniu piecyka sernik studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem ciasto wyjmujemy na blat do całkowitego wystygnięcia.

Serniczek możemy z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, smacznego ! :)



11 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda,
    od razu biorę dwa kawałki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny, bardzo fajnie to wykombinowałaś;

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam coś napisać ale mogło by to być uznane jako hejt więc odpuszczę w każdym razie widać że często ogląda pani programy Ewy Wachowicz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on ślicznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie - 2 łyżki cukru z wanilią? Chodzi o cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po kliknięciu w nazwę można zobaczyć jak w domu zrobić sobie samemu cukier z wanilią, ale tak, można zastąpić go cukrem wanilinowym w takiej samej ilości

      Usuń
  6. Dziękuję ślicznie za szybką poradę ,spróbuje tak zrobic ...milusiej niedzieli życzę

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz muszę napisać komentarz negatywny.Zrobiłam tysiące ciast ale nigdy nie męczyłam się z ciastem jak w tym wypadku. To była breja a nie ciasto. Zepsute niedzielne popołudnie.A szkoda bo zapowiadało się cudowne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)