To stary rewelacyjny przepis... wiecie, że takie uwielbiam? :)
W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :)
Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.
5 jajek (M)
250 gramów masła lub margaryny
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
3 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru (razem około 120 gramów proszku)
dodatkowo:
cukier puder lub polewa czekoladowa (KLIK)
Całe jaja ubić z cukrem pudrem i cukrem na puszystą piankę.
Następnie dodać (najlepiej przesiewając) obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.
UWAGA: Jeśli dodamy czekoladowe budynie uzyskamy babę czekoladową.
Masło rozpuścić i wrzące zalać na powierzchnię ciasta, odczekać około 1 minuty (będzie widać jak mąką się zaparza).
Potem zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie za długo.
Średnią foremkę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną, wylać ciasto.
UWAGA: Nie trzeba czekać aż ciasto przestygnie, od razu przelewamy je do foremki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat lub kratkę.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (KLIK).
Babka prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna babka!
OdpowiedzUsuńNo i znów nie mogę się oprzeć, by nie wypróbować bo przepis świetny :D a ja jaj :P
OdpowiedzUsuńBabka super!Wyszła mi tylko trochę nierówna. Ale co tam...się zje!
OdpowiedzUsuńNIE WYJDZIE ZAKALEC
OdpowiedzUsuńparę osób już robiło, nikt nie meldował o zakalcu :)
UsuńBabka za bardzo dławiąca, sucha. Czy w przepisie nie pomylono proporcji mąki ziemniaczanej do pszennej. Wydaje mi się że szklanka ziemniaczanej i jeszcze 3 budynie to za dużo na 1/2 szklanki pszennej. A może trzeba było jeszcze jakieś mleko którego nie ma w przepisie.
OdpowiedzUsuńnic nie pomylono, to wypiek piaskowy
UsuńCiekawy przepis, zachęca do wypróbowania:) zapisane :)
OdpowiedzUsuń