Mocno waniliowa, z cytrynowym posmakiem, ładnie trzyma świeżość, jest dość wilgotna, szybka i smaczna :)
UWAGA: Serki, jaja i masło muszą być w temperaturze pokojowej (inaczej ryzykujemy zakalec).
250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
3 jaja (w temp. pokojowej)
150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
1 szklanka cukru
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)
lukier lub polewa czekoladowa (KLIK)
Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.
Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
UWAGA: Jeśli zostaną nam małe grudki masła, to jest ok.
Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.
Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.
Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.
Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą (KLIK).
Schładzamy i smacznego :)
Witaj Ewuniu,juz pisalam na Facebooku,ze kusisz...a jaki serek polecasz najbardziej???Pozdrawiam MISTRZYNIE !!!Ewa
OdpowiedzUsuńkażdy serek będzie ok, najważniejsze w tym cieście to trzymać się tego, żeby wymienione składniki miały temp. pokojową, a potem już wszystkie idzie jak z płatka :), Ewuniu, serdeczności !
OdpowiedzUsuńMożna piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńmożna, aczkolwiek uważam, że tego typu wypieki na termo wychodzą bardziej suche, ale jak nie ma wyjścia to można dać na 160 stopni
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis za tydzień piekę!
OdpowiedzUsuńRobię na święta, a nuż się uda:)
OdpowiedzUsuńjaki cukier ? może być też puder czy zwykły?
OdpowiedzUsuńcukier kryształ najzwyklejszy
UsuńSerek homogenizowany?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie
UsuńDziekuje. Zrobiona. Bedziemy probowac jutro ;-)
Usuń