Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: babka z serków waniliowych

piątek, 31 marca 2017

babka z serków waniliowych

Mocno waniliowa, z cytrynowym posmakiem, ładnie trzyma świeżość, jest dość wilgotna, szybka i smaczna :)
UWAGA: Serki, jaja i masło muszą być w temperaturze pokojowej (inaczej ryzykujemy zakalec).










250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
3 jaja (w temp. pokojowej)
150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
1 szklanka cukru
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)


lukier lub polewa czekoladowa (KLIK)


Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.

Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
UWAGA: Jeśli zostaną nam małe grudki masła, to jest ok.




Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.




Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.




Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.




Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.

Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą (KLIK).
Schładzamy i smacznego :)






11 komentarzy:

  1. Witaj Ewuniu,juz pisalam na Facebooku,ze kusisz...a jaki serek polecasz najbardziej???Pozdrawiam MISTRZYNIE !!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. każdy serek będzie ok, najważniejsze w tym cieście to trzymać się tego, żeby wymienione składniki miały temp. pokojową, a potem już wszystkie idzie jak z płatka :), Ewuniu, serdeczności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Można piec z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  4. można, aczkolwiek uważam, że tego typu wypieki na termo wychodzą bardziej suche, ale jak nie ma wyjścia to można dać na 160 stopni

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis za tydzień piekę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię na święta, a nuż się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki cukier ? może być też puder czy zwykły?

    OdpowiedzUsuń
  8. Serek homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Zrobiona. Bedziemy probowac jutro ;-)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)