- 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
- 3 średnie ziemniaki
- około 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)
- groszek ptysiowy lub grzanki
Pory dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy, wrzucamy pory i ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków, wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy i dodajemy śmietanę (opcjonalnie).
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)