niedziela, 1 września 2013

zupa krem z porów i ziemniaków

delikatna, aksamitna, porowa :)





  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
  • 3 średnie ziemniaki
  • około 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)
  • groszek ptysiowy lub grzanki



Pory dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia. 
Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy, wrzucamy pory i ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków, wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy i dodajemy śmietanę (opcjonalnie).

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)