środa, 30 października 2013

zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Sycąca domowa zupka, może z powodzeniem zastąpić cały obiad :)



  • porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet)
  • paczka mrożonej mieszanki warzywnej (około 400 gram)
  • 3 - 4 średnie ziemniaki
  • śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
  • vegeta, sól, pieprz
  • koperek siekany lub pietruszka
  • kluseczki (dałam dwie takie porcje):
  • 1 jajo
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Mięso ugotować z przyprawami do miękkości, następnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyżki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy siekanym koperkiem.



5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie zjadłabym sobie taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro z samego rana biorę się za gotowanie tej zupki, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam zapytać, ile wody potrzeba na zupkę z połówki fileta?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)