środa, 6 listopada 2013

de volaille wg Ewy

Co będę się tutaj rozpisywać, dobre jak...no wiecie :DD
Podałam je z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki.





  • 3 średnie filety z kurczaka (na 6 zawijasków)
  • około 70 gramów masła
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • parę kropel soku z cytryny
  • do obtaczania : jajo, mąka, bułka tarta


Filety rozciąć wzdłuż, cienko rozbić (przez folię na przykład). Po zewnętrznej stronie (spodniej) posypać solą i pieprzem.


Masło utrzeć dokładnie z odrobiną soli (około 2 szczyptami), przepuszczonym przez praskę czosnkiem i około 1/3 łyżeczki soku z cytryny, schłodzić w lodówce przez 15 minut, uformować wałeczek.

Filety posypać siekaną natką pietruszki.

Ja składam kotlety tak, czyli masło na końcu fileta i boki tak, jak do krokietów, ściśle zawijam, obtaczam najpierw w mące, potem w jaju, (boki też), a na końcu w bułeczce tartej, nigdy masełko nie wypływa.


Moja ciotka robi to w inny sposób, o taki :)


Ale mnie bardziej pasuje ten pierwszy.

Smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto.





3 komentarze:

  1. Pięknie :) Zjadłabym dewolaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Ewo! Moje zachwyty nad Twoimi przepisami nie mają końca. Jako maniaczka słodkości, wypróbowałam wiele przepisów na ciasta i desery, ale teraz postanowiłam sprawdzić te bardziej wytrawne i... znów się nie zawiodłam ;) Kurczak wyszedł przepyszny i jak to mówi Gesslerowa sikający:P Pozdrawiam, Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabi, jest mi ogromnie miło i bardzo się cieszę, że moje starania pasuję Ci smakowo :))), dziękuję Ci bardzo :-****

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)