Danie podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami na ciepło.
- około 500 gramów szynki wieprzowej
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 strąk czerwonej papryki
- 200 gramów pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka wg uznania
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia cebuli).
Następnie gulasz zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie około 40 minut), sos uzupełnić wodą, zagotować. W połowie gotowania mięska dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.
Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, znów zagotować, potem dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.
Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)