Delikatny dwusmakowy sernik, choć u mnie wyszedł bardziej czekoladowy :)))
Łatwy do zrobienia i szybki, polecam :)
przepis stąd
1 kg sera wiaderkowego
4 jaja
100 gramów czekolady gorzkiej
260 gramów cukru
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
polewa czekoladowa
Twaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.
Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukry, miksujemy na puszystą masę, następnie
dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową.
Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej, potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.
Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30, potem ciasto możemy wyjąć na blat.
Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.
Uwielbiam serniki, a Twój wygląda smakowicie :) wstawiaj wodę na kawę zaraz będę :)
OdpowiedzUsuńwoda nastawiona, zapraszam ! :)))
UsuńPychota, wygląda znakomicie :) Uczknełabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńLenko, już kroję dla Ciebie kawałek :)
UsuńJak zwykle Twój sernik jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńMichalinko, bardzo dziękuję, a serniczek polecam ! :)
UsuńJak zwykle zapisuję (bułeczki z serem zrobiłam-rewelacja;-)
OdpowiedzUsuńWyróżnienie Liebster Blog: zapraszam tutaj
Moniczko, bardzo dziękuję za wyróżnienie i cieszę się, że moje przepisy się przydają :)
Usuńserniczek wyglada wspaniale...bedzie nastepny w kolejce...pozdrawiam Ewus cieplutko:))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, bardzo się cieszę, bo jest fajny i niekłopotliwy w robieniu, pozdrówcia gorące ! :)
UsuńEwuniu, sernik doskonały, jak zwykle zresztą!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje))
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki za miłe słowa :)
UsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDorotko, ślicznie dziękuję za miłe słowa !
UsuńIdealne paski :) Wygląda naprawdę elegancko :)
OdpowiedzUsuńNo nie moglam sie doczekac, zeby go upiec i wlasnie siedzi w piekarniku...boki rosna tylko srodek cos leniwy, ale mam nadzieje, ze bedzie smakowal wspaniale...dam znac Ewuniu jak smakowal...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, środek rusza do góry najpóźniej, u mnie tez zawsze tak jest, daj znać koniecznie jak smakował :)
UsuńEwuniu serniczek urosl wspaniale ponad foremke (cieszylam sie jak gwizdek), nie otwieralam piekarnika tak jak pisalas i pomimo tego opadl mi...ale w smaku jest cudowny i polecam wszystkim :))) ...pozdrawiam goraco :)))
Usuńmnie też zawsze trochę opadają te pieczone powyżej 160 stopni, a zwłaszcza wiaderkowce, jednak dużo też od sera zależy, ale i tak najważniejszy jest smak :))), pozdrówcia gorące :)
UsuńWitam!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy można użyć swojskiego białego sera? Czy wtedy trzeba go zmielić?
Przepraszam, może proste pytania, ale jestem świeża w wypiekach wszelakich!!!
witaj
Usuńserek wiejski będzie do niego najlepszy na świecie !!! :))) tak, zmiel go jeden raz, ale na najmniejszych oczkach, poza tym wszystko inne bez zmian i daj znać koniecznie, pozdrawiam :)
Dzięki za szybką odpowiedź!!! Dam znać!!!! :)
OdpowiedzUsuńJa tez dzis sie biore za pieczenie sernika bo wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i polecam :)
UsuńEwuś - czy zamiast czekolady można dodać np. nutellę , bo mi zalega na półce i tak sobie pomyslałam że może by ją do serniczka wrzucić :) . Zosia.
OdpowiedzUsuńZosiu, pewnie, że można, nutelli dałabym o łyżkę więcej niż gorzkiej czekolady, poza tym nic więcej bym nie zmieniała
UsuńZrobiłam dzisiaj! Jest obłędny! Cudownie puszysty, równiusieńki i przepyszny.
OdpowiedzUsuńjutro spróbuję go upiec!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa tez juz go pieklam,jest cudny mieciutki i bardzo czekoladowy. Pycha.Niestety zawsze mi pęknie pomimo dlugiego procesu studzenia
OdpowiedzUsuń