niedziela, 19 stycznia 2014

sernik Zebra

Delikatny dwusmakowy sernik, choć u mnie wyszedł bardziej czekoladowy :)))
Łatwy do zrobienia i szybki, polecam :)


przepis stąd


1 kg sera wiaderkowego
4 jaja
100 gramów czekolady gorzkiej
260 gramów cukru
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
polewa czekoladowa

Twaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.
Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukry, miksujemy na puszystą masę, następnie
 dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową.  
Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej, potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.
Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30, potem ciasto możemy wyjąć na blat.
Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.




30 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a Twój wygląda smakowicie :) wstawiaj wodę na kawę zaraz będę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, wygląda znakomicie :) Uczknełabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle Twój sernik jest przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michalinko, bardzo dziękuję, a serniczek polecam ! :)

      Usuń
  4. Jak zwykle zapisuję (bułeczki z serem zrobiłam-rewelacja;-)
    Wyróżnienie Liebster Blog: zapraszam tutaj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko, bardzo dziękuję za wyróżnienie i cieszę się, że moje przepisy się przydają :)

      Usuń
  5. serniczek wyglada wspaniale...bedzie nastepny w kolejce...pozdrawiam Ewus cieplutko:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, bardzo się cieszę, bo jest fajny i niekłopotliwy w robieniu, pozdrówcia gorące ! :)

      Usuń
  6. Ewuniu, sernik doskonały, jak zwykle zresztą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dorotko, ślicznie dziękuję za miłe słowa !

      Usuń
  8. Idealne paski :) Wygląda naprawdę elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie moglam sie doczekac, zeby go upiec i wlasnie siedzi w piekarniku...boki rosna tylko srodek cos leniwy, ale mam nadzieje, ze bedzie smakowal wspaniale...dam znac Ewuniu jak smakowal...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, środek rusza do góry najpóźniej, u mnie tez zawsze tak jest, daj znać koniecznie jak smakował :)

      Usuń
    2. Ewuniu serniczek urosl wspaniale ponad foremke (cieszylam sie jak gwizdek), nie otwieralam piekarnika tak jak pisalas i pomimo tego opadl mi...ale w smaku jest cudowny i polecam wszystkim :))) ...pozdrawiam goraco :)))

      Usuń
    3. mnie też zawsze trochę opadają te pieczone powyżej 160 stopni, a zwłaszcza wiaderkowce, jednak dużo też od sera zależy, ale i tak najważniejszy jest smak :))), pozdrówcia gorące :)

      Usuń
  10. Witam!!!

    Mam pytanie - czy można użyć swojskiego białego sera? Czy wtedy trzeba go zmielić?
    Przepraszam, może proste pytania, ale jestem świeża w wypiekach wszelakich!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj
      serek wiejski będzie do niego najlepszy na świecie !!! :))) tak, zmiel go jeden raz, ale na najmniejszych oczkach, poza tym wszystko inne bez zmian i daj znać koniecznie, pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Dzięki za szybką odpowiedź!!! Dam znać!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tez dzis sie biore za pieczenie sernika bo wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewuś - czy zamiast czekolady można dodać np. nutellę , bo mi zalega na półce i tak sobie pomyslałam że może by ją do serniczka wrzucić :) . Zosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, pewnie, że można, nutelli dałabym o łyżkę więcej niż gorzkiej czekolady, poza tym nic więcej bym nie zmieniała

      Usuń
  14. Zrobiłam dzisiaj! Jest obłędny! Cudownie puszysty, równiusieńki i przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  15. jutro spróbuję go upiec!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja tez juz go pieklam,jest cudny mieciutki i bardzo czekoladowy. Pycha.Niestety zawsze mi pęknie pomimo dlugiego procesu studzenia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)