sobota, 8 lutego 2014

omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

Delikatne i przepyszne :)


  • ciasto na 4 - 6 omletów:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)
  • 6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • około 350 ml śmietany kremówki (jeśli chcemy,aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietanki (takiego na 200 ml)
  • ewentualnie owoce
  • cukier puder do posypania


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.

Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.



Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 - 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.

Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, "owinąć" wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy śmietankę z usztywniaczem.
Do wnętrza omletu nakładamy ubitą śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki.

Uwaga: Omlety dobrze jest zrobić maksymalnie 2 - 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze śmietany.


Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do śmietany dodać niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku.




10 komentarzy:

  1. Oh, uwielbiam takie omleciki! Mam blisko domu taką niedużą cukiernkę, w której można kupić tego typu "ciasteczka" i mogłabym jeść je bez przerwy, więc narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i pozdrawiam leśną kobitkę :)

      Usuń
  2. Często kupowałam takie w cukierni jako dziewczynka! Chyba czas zrobić domowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też właśnie i jakiś czas temu kupiłam sobie w pobliskiej cukierni...jakież było moje rozczarowanie, kiedy zamiast bitej śmietany poczułam sztuczną śmietankę z proszku :(((, pewnie taka dłużej się trzyma

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kaśka, to ja Ci pewnego pięknego dnia, z dostawą do domciu, podrzucę :))

      Usuń
  4. Właśnie wyjęłam te pyszności z piekarnika, przygotowałam je na słodki prezent :). Wyglądają naprawdę kusząco i smakowicie :). To mój omletowy debiut, dziękuję! Zuza

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i wyszły naprawdę smaczne.Co prawda ciasto mi się zlało w jedną masę
    ,a brzegi trochę się poprzypalały,ale ładnie pokroiłam :). Zrobiłam własną bitą śmietanę ( bez usztywniacza,wystarczy dłużej pokręcić),do której dodałam trochę cukru pudru.Były miękkie i puszyste w środku,a chrupiące brzegi w połączeniu z cukrem pudrem smakowały jak beza.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)