przepis stąd z moimi małymi zmianami
- 220 gramów mąki pszennej
- 220 gramów tłustego zmielonego twarogu (użyłam "Ulubiony")
- 220 gramów miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- nadzienie:
- 1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
- 100 gramów zmielonych orzechów (dałam włoskie)
- 60 gramów brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki rumu lub aromat rumowy do pokropienia farszu (opcjonalnie, jeśli ktoś nie doda cynamonu! )
- dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
- 1,5 garści grubej rafinady do posypania
Z masła, twarogu, cukru i mąki zagniatamy ciasto (będzie dość klejące).
Dzielimy je na 4 równe części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z cukrem i jeśli ktoś lubi z cynamonem.
Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część.
Na dość mocno omączonej stolnicy wałkujemy z niej koło o średnicy około 26 cm.
Ciasto cieniutko smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem, posypujemy dość obficie posypujemy masą orzechową, jeśli ktoś nie dodał cynamonu, może w tym momencie pokropić je rumem (odrobinkę, dosłownie kropelki).
Ciasto dzielimy na 8 części.
Z każdej z nich rolujemy spiralkę i formujemy z niej rogalika.
Rogalki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm (nie urosną w trakcie pieczenia).
Smarujemy je jajem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
Prześliczne te rogaliki, mniam mniam... :) I z orzechami i serowe i kusisz w ogóle mnie na pokuszenie ;)
OdpowiedzUsuńMadziu, wiesz, bo ja Ewka jestem ;-)
UsuńOoooooo widzę że u Ciebie znowu rogaliki :) obłędnie wyglądają Ewciu :)
OdpowiedzUsuńMonia, polecam, pyyyycha !
UsuńI znów pysznie u Ciebie. Bardzo i smaczne i śliczne rogaliki. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ja też bardzo żałuję, bo są warte grzechu
Usuńsmacznie wyglądają, mam w planach w przyszłym tygodniu zrobić takie;)
OdpowiedzUsuńJustynko, bardzo się cieszę i polecam ! :)
UsuńWspaniale wyglądają! Poproszę taki zestaw- rogalik +kawa :)
OdpowiedzUsuńwygladaja pysznie i zapewne tak smakuja...nie robilam jeszcze rogalikow, ani mufinek, musze kiedys sprobowac tych frykasow...pozdrawiam Ewuniu...Irena...
OdpowiedzUsuń