- 6 grubszych plastrów schabu bez kości ( po około 200 gramów każdy)
- sól i pieprz
- 200 gramów pieczarek
- 100 gramów wędzonego boczku ( opcjonalnie)
- 2 średnie cebule
- zalewa:
- 0,5 litra zimnej wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli (jeśli daliście boczek)
- 1/4 łyżeczki soli (jeśli nie daliście boczku)
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej ( lub zastąpcie słodką, jeśli danie ma być łagodne)
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy solą (nie za dużo) i pieprzem, odstawiamy na 30 minut.
Następnie obtaczamy dokładnie w mące pszennej i krótko podsmażamy na średnim ogniu.
Mięsko układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju.
Na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy mięsko, teraz smażymy pokrojony na plasterki boczek, na średnio chrupko.
Cebule kroimy w plasterki, obkładamy nią mięso, na które również wykładamy pieczarki. Pomiędzy plastry mięska wkładamy obsmażony boczek.
Przygotowujemy zalewę.
W wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę, dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mieszanki dodajemy koncentrat, ketchup, przyprawy, wszystko mieszamy dokładnie i zalewamy mięsko. Najlepiej, aby jak największa powierzchnia bitek była zanurzona w sosie.
UWAGA: Jeśli do mięsa dodajemy boczek, ilość soli dodawanej do zalewy ma wynosić tylko szczyptę !
Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest poprzemieszczać płaty mięska, aby równomiernie się się w sosie dusiły.
Bardzo dawno nie jadłam schabu, a ten Twój tak apetycznie wygląda... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMadziu, w takim razie do dzieła, moje chłopy bez schabu żyć nie mogą :)
UsuńWspaniałe bitki, uwielbiam aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
dziękuję :)
UsuńŚwietny przepis! Uwielbiam tak przyrządzone mięso, ale ciągle zapominam żeby je zrobić. A do tego świetne zdjęcie! Trudno jest uchwycić tak niefotogeniczną potrawę!
OdpowiedzUsuńMery, to prawda, ja też lubię schabik w różnych sosach, nawet jutro znów będę miała schab, ale z innym sosem, dziękuję !
UsuńNarobiłaś mi smaka. Już wiem co będzie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńAleż pychota schabu nie mam ale polędwiczka również może być ? oj może jutro na obiad zrobię dziękuję za pzrepis buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńpewnie, że może, tylko trzeba by ją delikatniej potraktować, w znaczeniu krócej piec :) około 30 - 35 minut
Usuńuwielbiam takie mięsiwo, z dodatkiem kluchów kładzionych kojarzą mi się z domem rodzinnym i niedzielnymi obiadkami u mamy:), ależ to były beztroskie czasy:)
OdpowiedzUsuńMartuś, to prawda, takie typowo domowe klimaty, przepadam za takimi obiadami, pozdrawiam ciepło :)
UsuńIle czasu zapiekac i jakie proporcje dodac na 2-3 kotlety ???
OdpowiedzUsuńna 3 bitki wszystkiego połowę, czas zapiekania niestety taki sam
Usuńpani Ewo jaką surówkę poleciłaby pani do tych bitek????MADZIA.
OdpowiedzUsuńjeśli lubicie pory to bardzo polecam, na blogu są chyba dwie wersje, polecam obie, jesli nie przepadacie to wszystkie wersje z kapustką młoda lub z pekinką, smacznego, doskonały wybór, pozdrawiam :)
Usuńpani Ewo,,czy zamiast schabu mogę użyć mięsa od szynki???AGA
OdpowiedzUsuńjasne, jak najbardziej
OdpowiedzUsuńmoje bitki siedzą w piecyku,,,nie mogę się doczekać kiedy będą gotowe bo wyglądają apetycznie a ta zalewa bomba po prostu.dziękuję za przepis pozdrawiam Madzia.
OdpowiedzUsuńpo powrocie z wakacji,wczoraj na obiad zrobiłam Pani bitki,,,mąż nakładając sobie drugą porcję bitek stwierdził,,że takiego obiadu nie zje się w żadnej KNAJPIE ha,ha,ha,ha pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńNaczynie żaroodporne ma być cały czas zamknięte podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej
Usuń