poniedziałek, 24 lutego 2014

bitki schabowe zapiekane

Bardzo lubimy różne bitki i schab tak wgl, te są pyszne, bardzo aromatyczne i kruche, polecam bardzo :)


  • 6 grubszych plastrów schabu bez kości ( po około 200 gramów każdy)
  • sól i pieprz
  • 200 gramów pieczarek
  • 100 gramów wędzonego boczku ( opcjonalnie)
  • 2 średnie cebule
  • zalewa:
  • 0,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli (jeśli daliście boczek)
  • 1/4 łyżeczki soli (jeśli nie daliście boczku)
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej ( lub zastąpcie słodką, jeśli danie ma być łagodne)
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu

Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy solą (nie za dużo) i pieprzem, odstawiamy na 30 minut.
Następnie obtaczamy dokładnie w mące pszennej i krótko podsmażamy na średnim ogniu.

Mięsko układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju.
Na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy mięsko, teraz smażymy pokrojony na plasterki boczek, na średnio chrupko.
Cebule kroimy w plasterki, obkładamy nią mięso, na które również wykładamy pieczarki. Pomiędzy plastry mięska wkładamy obsmażony boczek.

Przygotowujemy zalewę.
W wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę, dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mieszanki dodajemy koncentrat, ketchup, przyprawy, wszystko mieszamy dokładnie i zalewamy mięsko. Najlepiej, aby jak największa powierzchnia bitek była zanurzona w sosie.

UWAGA: Jeśli do mięsa dodajemy boczek, ilość soli dodawanej do zalewy ma wynosić tylko szczyptę ! 

Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest poprzemieszczać płaty mięska, aby równomiernie się się w sosie dusiły.


21 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam schabu, a ten Twój tak apetycznie wygląda... zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, w takim razie do dzieła, moje chłopy bez schabu żyć nie mogą :)

      Usuń
  2. Wspaniałe bitki, uwielbiam aż mi ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Uwielbiam tak przyrządzone mięso, ale ciągle zapominam żeby je zrobić. A do tego świetne zdjęcie! Trudno jest uchwycić tak niefotogeniczną potrawę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mery, to prawda, ja też lubię schabik w różnych sosach, nawet jutro znów będę miała schab, ale z innym sosem, dziękuję !

      Usuń
  4. Narobiłaś mi smaka. Już wiem co będzie jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pychota schabu nie mam ale polędwiczka również może być ? oj może jutro na obiad zrobię dziękuję za pzrepis buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że może, tylko trzeba by ją delikatniej potraktować, w znaczeniu krócej piec :) około 30 - 35 minut

      Usuń
  6. uwielbiam takie mięsiwo, z dodatkiem kluchów kładzionych kojarzą mi się z domem rodzinnym i niedzielnymi obiadkami u mamy:), ależ to były beztroskie czasy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś, to prawda, takie typowo domowe klimaty, przepadam za takimi obiadami, pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  7. Ile czasu zapiekac i jakie proporcje dodac na 2-3 kotlety ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 3 bitki wszystkiego połowę, czas zapiekania niestety taki sam

      Usuń
  8. pani Ewo jaką surówkę poleciłaby pani do tych bitek????MADZIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubicie pory to bardzo polecam, na blogu są chyba dwie wersje, polecam obie, jesli nie przepadacie to wszystkie wersje z kapustką młoda lub z pekinką, smacznego, doskonały wybór, pozdrawiam :)

      Usuń
  9. pani Ewo,,czy zamiast schabu mogę użyć mięsa od szynki???AGA

    OdpowiedzUsuń
  10. moje bitki siedzą w piecyku,,,nie mogę się doczekać kiedy będą gotowe bo wyglądają apetycznie a ta zalewa bomba po prostu.dziękuję za przepis pozdrawiam Madzia.

    OdpowiedzUsuń
  11. po powrocie z wakacji,wczoraj na obiad zrobiłam Pani bitki,,,mąż nakładając sobie drugą porcję bitek stwierdził,,że takiego obiadu nie zje się w żadnej KNAJPIE ha,ha,ha,ha pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Naczynie żaroodporne ma być cały czas zamknięte podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)